Stoka
Stoka
Hotel Pakrac 2 (365)
Predavanje i prigodna izložba u Multikulturalnom centru

Dašak Rusije u Lipiku

26.08.2021. 20:30 | 981 pregleda | Lifestyle

Svi koji su se tijekom večernjih sati protekle srijede, 25. kolovoza našli u lipičkom Multikulturalnom centru, mogli su osjetiti dašak ruske kulture, tradicije i običaja. Naime, ondje je u organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požeško-slavonske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Požega održana kulturna manifestacija pod nazivom „Predavanja o Rusiji“. Bila je to prava prigoda zainteresiranoj publici predstaviti rusku kulturu, povijest, umjetnost i narodne nošnje, a sve uz neizostavni ruski čaj i ruske slatkiše! Osim samog predavanja o ruskim znamenitostima, posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija i plakata o Rusiji.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon uvodnog pozdrava Jasne Molnar Kukić, ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, prisutnima se obratila i Galina Petranović, predsjednica Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požeško-slavonske županije izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom lipičke publike.

Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije osnovano je 2002. godine. Jedno vrijeme je bilo svojevrsno zatišje u radu, međutim, posljednjih šest godina uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova aktivno rade na promicanju ruske kulture i običaja, dosad uglavnom na području Požege, a od sad i na području drugih dijelova naše županije, poput Lipika, istaknula je gospođa Petranović.

Ona je također kazala da na području Republike Hrvatske postoji čak četrnaest udruga koje promiču hrvatsko-rusko prijateljstvo, od Dubrovnika i svih većih gradova na obali pa sve Karlovca, Čakovca te do požeške udruge koja je najistočnija, s time da su u Zagrebu i Splitu aktivne po dvije udruge. S obzirom na to da dalje od naše županije nema sličnih udruga na području Slavonije i Baranje, u ovoj udruzi ima i članica koje dolaze iz Osijeka i Vinkovaca.

U nastavku programa dopredsjednica Udruge Anna Delić prisutnima je održala zanimljivu i poučnu prezentaciju o ruskoj povijesti, kulturi i tradiciji, ali i o općim podacima koji se vezuju uz Rusiju i njezina prostranstva. Tako je istaknuto kako je vrlo važno proučavati kulturu ne samo svoje zemlje, već i drugih zemalja i naroda jer kulture postoje zajedno obogaćujući jedna drugu. Osim narodnih mudrosti u prezentaciji je prikazano i rusko gostoprimstvo te niz drugih narodnih običaja vezanih uz praznične manifestacije, rusku kuhinju, obrte, glazbene instrumente, folklor i narodnu nošnju u kojoj su vodeći tonovi boja bijeli, crveni i plavi. U konačnici, to se moglo vidjeti na prikazanim nošnjama u kojima su bile odjevene članice udruge.

Naravno, bilo je govora i o poznatoj ruskoj lutki koju mi zovemo babuška, a zapravo se kaže matrjoška. Publika je zdušno slušala o tom povijesnom dijelu kulture naroda Rusije koji simbolizira sve tajno i čarobno što je u duši čovjeka.

Svaki narod voli svoje običaje i vrlo ih cijeni. Nije čudo da postoji izreka – „Poštuj sebe i drugi će vas poštivati.“, zaključak je ovog nadahnutog predavanja.

Uz rusku čajanku, naši su sugrađani mogli uživati i u degustaciji brojnih ruskih poslastica koje su za ovu prigodu pripremljene.

U Multikulturalnom centru je otvorena i izložba fotografija i plakata o ruskim znamenitostima, a svi oni koji ju budu željeli razgledati to će moći učiniti sve do 25. rujna.

FOTOGALERIJA