delfin3
LIPIK test
Hotel Pakrac 2 (365)
DJEČJI VRTIĆ KOCKICA

U lipičkom vrtiću održana je radionica Hrvatske autentične igračke – HAI

09.06.2021. 12:05 | 593 pregleda | Lifestyle

U dvorištu Dječjeg vrtića „Kockica“ u Lipiku danas je održana HAI (hrvatske autentične igračkeradionica namijenjena djeci. Radionicu je vodila Tanja Tandara, projektna menadžerica i voditeljica HAI projekta iz udruge poVUcizakulturu.

Piše:
Matija Kulhavi

HAI projekt je nastao 2016. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na smjeru produkt dizajna gdje su studenti prve godine zapravo dobili zadatak da naprave didaktiku inspiriranu kulturnom baštinom. Od trideset prototipova četiri su realizirana do konačnog proizvoda.", rekla je gospođa Tandara te naglasila da je pokrivena i kontinentalna, ali i mediteranska Hrvatska.

Naime, igrajući se, predškolska djeca uče o narodnoj nošnji, folkloru, plesu, tkanju i pletenju. Igračke nemaju pravila nego su djeca kreatori jer didaktički materijal namijenjen je upravo njima kako bi kroz igru usvojili razvojne vještine i ujedno upoznali hrvatsku baštinu.

Tanja Tandara, projektna menadžerica i voditeljica HAI projekta iz udruge poVUcizakulturu

Tako su se lipički vrtićarci danas mogli igrati Zvutkom, odnosno igračkom inspiriranom hrvatskim narodnim nošnjama i plesovima ili pak igračkom nazvanom Pagus za koji je inspiracija proizašla iz istraživanja paške čipke kao tradicionalne tehnike vezenja, ali i njezina vizualnog potencijala. Također, igrali su i igru nazvanu Čičulin, inspiriranu tradicionalnim metodama čuvanja kruha, dok je igračka Znatiželjna nit uvela djecu u tradicionalnu vještinu tkanja.

Ravnateljica „Dječjeg vrtića „Kockica“ Tatjana Benković je istaknula da su ove današnje radionice u Lipiku upriličene za mlađu, srednju i stariju vrtićku skupinu (op. a. svaka po sat vremena), dok će se u Poljani održati na jesen kad započne rad u objektu novog vrtića.

Ovim kulturnim događajem započinje ljeto u vrtiću, a nakon otvorenja lipičkih bazena tri puta tjedno će se ići na kupanje, rekla nam je ravnateljica.

Inače, u vrtićima u Lipiku i Poljani su u proteklom periodu održane završne svečanosti uz kazališnu predstavu kazališta za djecu „Šareni svijet“.