LIPIK test
LIPIK test
Hotel Pakrac 365
KPD SLOGA/ZAJEDNICA TALIJANA LIPIK

Započeo Talijanski tjedan u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“

01.06.2021. 09:47 | 665 pregleda | Lifestyle

S ciljem pobližeg upoznavanja javnosti s kulturom i nasljeđem te zanimljivostima Italije, domicilne države pripadnika talijanske nacionalne manjine koja već više od 130 godina živi na području Lipika i Pakraca, naročito u naseljima Ploštine, Donja Obrijež, Mali i Veliki Banovac, Zajednica Talijana Lipik i KPD „Sloga“ Pakrac pripremili su trodnevni kulturno-gastro-filmski program naziva „La settimana italiana“ (Talijanski tjedan).

Piše:
Matija Kulhavi

Talijanski tjedan, odnosno program u sklopu kojeg se odvijaju brojne radionice, degustacije, prezentacije i projekcije održava se u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu. Započeo je jučer, 31. svibnja i potrajat će do srijede, 2. lipnja.

Prigodom samog otvorenja prisutne je pozdravila tajnica KPD „Sloga“ Dubravka Špančić, naglasivši kako je program besplatan za sve građane Lipika, Pakraca i okolice te je izrazila nadu kako će interes biti velik.

Predsjednica Zajednice Talijana Lipik Lionella Brisinello zahvalila je KPD „Sloga“ što su izabrali njihovu udrugu kao partnere i time im iskazali veliku čast i povjerenje.

Uz prisutne predstavnike talijanskih udruga iz Ploštine i Kutine, svečanom otvorenju je nazočila i pakračka gradonačelnica te saborska zastupnica Anamarija Blažević koja je ovaj trodnevni program i otvorila. Tom je prilikom gradonačelnica naglasila kako i sama ima talijansko podrijetlo istaknuvši kako se Pakračani i Lipičani ponose svojom talijanskom zajednicom koja brižno njeguje svoju tradiciju i kulturu.

Ovim trodnevnim programom, koji kroz projekte udruga u kulturi sufinancira Požeško-slavonska županija, će se obilježiti Dan Republike Italije (2. lipnja) i godina Dantea u suradnji s profesorima naših škola, a uz poseban angažman profesora Osnovne glazbene škole u Pakracu, istaknuto je prigodom otvorenja.

Nakon svečanog otvorenja program je započeo likovnom radionicom za djecu koji je vodila Ebony Lasić, a nastavljen je prikazivanjem filma za djecu „Pinocchio“, predavanjem profesora povijesti Branka Križana o povijesnim crticama s osvrtom na Rimsko carstvo, Mlečane, fašizam, mafije i puno drugih povijesnih činjenica i zanimljivosti te filmom za odrasle „Lude od sreće“.

Program se nastavlja danas u 17:30h radionicom izrade paste „žanje“ koju će voditi Palmira Ciciliot, a nakon toga slijedi prikaz dokumentarnih filmova „Kava za sve“ i film posvećen tragediji brane Vaiont (Longarone). U 20h predviđeno je predavanje profesora Filipa Hodaka pod nazivom „Čudesna čizma“ na kojem će se pobliže upoznati zemljopisne posebnosti i zanimljivosti Italije, a dan završava igranim filmom „Glazba tišine“.

Posljednjeg dana talijanskog tjedna održat će se prezentacija izrade talijanskih papuča, a pored prikazivanja filma „Čuda“, bit će upriličena i književna večer posvećena Danteu. U 21h održat će se koncert talijanskih skladatelja u izvedbi profesora Osnovne glazbene škole Pakrac.