delfin3
LIPIK test
Hotel Pakrac 365
Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

U Lipiku obilježen Svjetski dan vyšyvanke - ukrajinske vezene košulje

21.05.2021. 08:18 | 728 pregleda | Lifestyle

Članovi Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva 20. svibnja kod spomenika Ivanu Franku u Lipiku obilježili su Svjetski dan vyšyvanke, odnosno Dan ukrajinske vezene košulje.

Piše:
Compas

Svjetski dan vyšyvanke (ukrajinske vezene košulje) obilježava se s ciljem očuvanja izvornih narodnih tradicija i obilježava se svake godine trećeg četvrtka u svibnju, dakle isključivo radnim danom. Na ovaj dan u vyšyvanci se ide na posao, sveučilište, školu ili vrtić, doznali smo od Irine Matijević, predsjednice lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

Glavna svrha ovog događaja, ističe gospođa Matijević, očuvanje je ukrajinskih vrijednosti i njihovo promicanje među mladima i široj populaciji te se odnosi na izražavanje vlastitog nacionalnog i građanskog stava, kulturnog obrazovanja i duhovne svijesti.

Iskustvo pokazuje da su ljudi na Dan vyšyvanky uvijek raspoloženi i nasmijani, jer su mnogi simboli snage, dobrobiti, ljepote i čari kodirani u drevnoj odjeći, što se može vidjeti i na priloženim fotografijama.

Ukrajinska nacionalna odjeća postala je posjetnica nacionalnosti i stekla znatnu popularnost širom svijeta. Pod geslom „Vezena košulja ujedinjuje Ukrajince“ organiziraju se koncerti, šetnje, izložbe, sajmovi, modne revije. Čak i poznate glumačke zvijezde - Mila Kunis, Sandra Bullock, Madonna, Milla Jovovich, Sylvester Stallone imaju u svojoj garderobi vyšyvanke ukrašene originalnim ukrajinskim vezom.

Prvi je nosio košulju uz svakodnevno odijelo ispod sakoa pisac i književnik Ivan Franko, čiji se spomenik nalazi upravo u lipičkom perivoju. Ukrajinska vezena košulja predstavlja izraz patriotizma, a istovremeno je moderna i ekskluzivna.