delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
UDRUGA OCEAN ZNANJA

„Solidarnost za sve“ u Dječjem domu Lipik

15.05.2021. 16:41 | 708 pregleda | Lifestyle

S Udrugom Ocean Znanja lipičku javnost upoznali smo početkom godine, točnije u siječnju, kada su u okviru projekta SMILE - Solidarity Movement In a Learning Environment, u Lipik na razdoblje od 12 mjeseci došle živjeti i volontirati Ukrajinka Valentyna i  Francuskinja/Paragvajka Erika.

Piše:
Tomislav Ević

„Valentyna iz Ukrajine je volonterka koja će idućih 12 mjeseci provesti volontirajući u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, a Erika iz Francuske/Paragvaja će volontirati 12 mjeseci u Udruzi socijalnih usluga Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Lipik“ rekao je za Compas tada Branimir Suk iz Udruge Ocean Znanja objasnivši više o tome čime se udruga bavi :“ „Udruga Ocean Znanja zagrebačka je udruga za mlade čiji je jedan od glavnih ciljeva djelovanja da volontiranje u lokalnoj zajednici postane sastavni dio života građana.

To ostvarujemo kroz rad s mladima na lokalnoj i međunarodnoj razini i brojne aktivnosti koje uključuju besplatne edukacije, projekte, aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i volonterske akcije.“

Jedan od tih projekata s kojim ćemo kroz ovaj članak upoznati naše čitateljstvo je projekt naziva "Solidarnost za Sve". Projekt je osmišljen od strane grupe mladih koji su se upoznali volontirajući u Udruzi i zatim odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU čime je projekt dobio financijska sredstva od Europske Unije. Time je "Solidarnost za Sve" postao jedan od projekata Europskih Snaga Solidarnosti, europskog programa koji podupire mlade u volontiranju i provođenju raznih akcija u svojim lokalnim zajednicama pojasnio nam je Tomislav Laljak iz Oceana Znanja koji s drugim volonterima Udruge (Petra Habulin, Jelena Glavaš, Ana Stojanović, Ivan Pavlović i coach Aleksandra Ivanac) radi na provedbi ovog projekta u dječjem domu u Lipiku (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik/ CPUZ Lipik) u kojem smo s njima razgovarali u subotu 15. svibnja.

„U sklopu projekta "Solidarnost za Sve" provodimo radionice za djecu iz dječjeg doma u Lipiku. U tome sudjeluje nas petero volontera i jedan coach iz Oceana Znanja.

Do sada smo u domu bili 4 puta te svaki put proveli radionice odvojeno u 3 grupe - za djecu do 4. razreda OŠ, za djecu od 5. do 8. razreda OŠ i za srednjoškolce.

Radionice se sastoje od raznih aktivnosti, igara i kratkih rasprava o tome što smo radili (refleksija), a uvijek su bazirane  na nekoj temi kao što je suradnja, povjerenje, komunikacija, poštivanje različitosti i međusobno poštovanje.

U stvari radi se o oblicima neformalne edukacije koji su dostupni djeci u Zagrebu i većim gradovima, ali izostaju u manjim sredinama.

Provedene aktivnosti planiramo opisati u priručniku kako bi se s njima mogli upoznati i učitelji, odgajatelji te ostali zainteresirani za oblike neformalne edukacije.“ rekao je Tomislav Laljak, jedan od volontera Udruge, dodavši da su danas u Lipik došli kako bi djeca s kojom rade održala svoj event na koji su pozvali svoje prijatelje iz škole, učitelje i odgajatelje iz dječjeg doma i na kojem će održati vlastite radionice koje su osmislili uz našu pomoć (radionica crtanja, nogometa, društvene igre...) dok će najmlađi imati i nastup s osmišljenom koreografijom. Nastup je nažalost zatvoren za javnost radi epidemioloških mjera.

„Razlog našeg provođenja ovog projekta nije samo razlika u dostupnosti ovakvih programa u većim i manjim sredinama, već i zato što su djeca iz lipičkog doma djeca iz alternativne skrbi koja su svrstana u grupu djece i mladih s manje mogućnosti.

Cilj našeg dolaska  u Lipik i rada s ovom djecom je pružiti im jednake mogućnosti koje imaju djeca i mladi koji nisu u takvoj situaciji i na taj način nekako pokušati umanjiti tu veliku razliku u prilikama koje su im dostupne.“ pojasnila nam je motiv njihovog dolaska volonterka Petra Habulin. Zahvalila je u ime svih volontera jer su usprkos pandemiji koronavirusa u suradnji s CPUZ-om Lipik i Gradom Lipikom uspjeli provesti sve planirane aktivnosti u čemu im je od posebne pomoći bila zaposlenica dječjeg doma Ana, koja je bila poput člana tima, a posebne zahvale uputila je djeci koja su s puno volje i radosti sudjelovala i surađivala u aktivnostima koje su za njih osmislili.

Također, Udruga priprema i event naziva "Solidarnost za sve" u sklopu kojega će učiteljima, odgojiteljima i ostalima koji rade s djecom prezentirati priručnik s aktivnostima koje su proveli s djecom iz dječjeg doma u Lipiku, održati prezentaciju o projektima solidarnosti te govoriti konkretno o projektu Solidarnost za sve.

Event će se održati u subotu, 05. lipnja od 15 do 17 h u Multikulturalnom centru Lipik uz poštivanje epidemioloških mjera te je sukladno njima broj sudionika ograničen. Zainteresirani se mogu prijaviti do četvrtka, 03. lipnja do ponoći, tako što će se javiti na mail solidarnost.za.sve@gmail.com ili ispuniti obrazac na linku: https://forms.gle/7576Hn4mbXNQ2ivY9

„Bilo nam je ne samo lijepo, već smo naučili i mnoge stvari koje do sada nismo znali i ni jednu sekundu našeg prisustva ovdje ne bismo ni na koji način umanjivali.

Preporučujemo svima da se na ovaj ili neki drugi način okušaju u volontiranju jer na taj način ne mogu baš ništa izgubiti već samo dobiti.“ zaključila je na kraju Aleksandra Ivanac.