HDZ_Anamarija Blažević
HSS_novi Vinko Strganac
Hotel Pakrac 365
Noć knjige 2021.

Tema ovog jubilarnog izdanja bila je "Ljekovita moć knjige"

24.04.2021. 23:17 | 351 pregleda | Lifestyle

U petak, 23. travnja održana je deseta Noć knjige, kako kažu, najmasovnije kulturno događanje u našoj zemlji. Ova je manifestacija pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu te možemo slobodno reći kako se radi o jednom od najvećih i najpoznatijih domaćih zbivanja posvećenih knjizi.

Piše:
Compas

Obilježavanju jubilarne, desete Noći knjige i ove su se godine već tradicionalno priključile naše lokalne knjižnice u Lipiku i Pakracu. Tema ovog jubilarnog izdanja bila je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška

Kako je i u samoj najavi ovog događanja bilo istaknuto, u nastojanju da se odgovori na aktualni trenutak, u Noći knjige 2021. čitatelji su bili potaknuti da razmišljaju o ljekovitim moćima knjiga. Naime, u razdobljima društvenih i intimnih kriza okrećemo im se tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad su odgovori koje u njima pronađemo utješni, katkad uznemirujući, a neki ponekad sigurno i duboko protresu naša temeljna uvjerenja.

Ove je godine povodom Noći knjige Gradska knjižnica i čitaonica Lipik pripremila program koji se odnosio na ljekovitu moć knjige nad nama svima u ovoj pomalo depresivnoj godini. Međutim, kako je ravnateljica Jasna Molnar Kukić naglasila, i doslovno se uključilo ljude koji se bave ljekovitim biljem, kako, uz knjigu ne bismo zaboravili i prirodu koja nas iscjeljuje i vraća samima sebi.

Tako je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Lipiku ovo događanje započelo već od samog jutra i to igrokazom „Rečenični znakovi“ kojeg su izveli učenici Osnovne škole Lipik u suradnji s učiteljicom Lionellom Brisinello i knjižničarkom Biljanom Krajačić. Potom je knjižničarka Krajačić održala prezentaciju za djecu o ljekovitom bilju, dok je u sklopu radionice za djecu „Iz knjige u teglu“ knjižničarka Snježana Dolušić djeci čitala priče o biljkama i sadnji ljekovitog bilja.

Tijekom poslijepodnevnih sati održano je predavanje Valentine Vidović o ljekovitom bilju naziva „S polja u knjižnicu“ da bi odmah zatim naša poznata pjesnikinja Senka Slivar izvela performans nazvan „Ljekovita ljubavna poezija“, a program je nastavljen prezentacijom Ele Ogrizek o eteričnim uljima i utjecaju difuzora na zdravlje.

Vrhunac večeri bilo je proglašenje Najčitača za 2019. i 2020. godinu te uručenje priznanja.

2019. godina

U kategoriji onih najmlađih, najviše je knjiga pročitao, posudio ili prolistao Luka Husko, dok je u kategoriji odraslih čitatelja najviše čitala Kristina Kolar.

Učenica OŠ Lipik Chiara Mareković pobijedila je u izboru najboljih dječjih crteža na temu „Knjiga koja me promijenila“.

2020. godina

Najmlađi najčitač u 2020. godini je Marin Demartini, a među odraslima je to Marija Podunavac.

 

Noć knjige održana je i u Gradskoj knjižnici Pakrac. Započela je pričaonicom i radionicom za djecu, a nastavila se predstavljanjem projekta "Biblioterapija za djecu: čitamo, otkrivamo, osjećamo" koji je prezentirala psihologinja Ivana Marin.

Također, dodijeljene su i nagrade NAJ čitateljima u 2020. godini i to u šest kategorija.

U kategoriji predškolci nagrađena je Doria Feltrin, u kategoriji osnovnoškolaca najviše je čitala Kristina Karas, a u kategoriji srednjoškolci priznanje je dobio Kristian Matijević. U kategoriji odrasli priznanje je uručeno Katici Egredžija, a Slavici Kulhavi u kategoriji umirovljenici. U kategoriji obiteljskog članstva obitelj Dumančić je čitala najviše.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko