PUKE banner
delfin3
HDZ lokalni izbori 900x165 Vinko
Nakon fašnika započinje korizma

Fašnik u doba korone

16.02.2021. 13:04 | 634 pregleda | Lifestyle

Veljača je oduvijek mjesec maškara i maskenbala koji se obilježavaju u svim krajevima naše domovine. Vrijeme maškara je navodno još od srednjeg vijeka bio period kad su se privremeno mijenjali odnosi moći u društvu i pri tome nekažnjeno mogle kršiti važeće moralne i društvene norme. Time se narod mogao još jednom prepustiti raznovrsnim strastima prije razdoblja odricanja. Naime, Pokladni utorak ili Fašnik je posljednji dan prije Pepelnice, Čiste srijede, koja označava početak Korizme. Pomični je to blagdan, a pada točno 47 dana prije samog Uskrsa.

Piše:
Compas

Razni pokladni običaji rasprostranjeni su po čitavoj Hrvatskoj, a svaki kraj nosi i svoje specifičnosti u običajima i hrani koja se u to vrijeme obilno priprema i jede. U našoj su zemlji uz poklade vezani i mnogobrojni narodni običaji, usredotočeni na spaljivanje Princa karnevala ili lutke od slame koja smrću plaća za sve ljudske grijehe i zlo koje se dogodilo u protekloj godini, a kojeg, prvenstveno zbog situacije s koronavirusom 2020. godine zaista nije nedostajalo.

Tradicionalni maskenbal u Lipiku se svake godine održavao u organizaciji Udruge LIDO Dobrovac. Maškare bi tad preuzele vlast na području Grada Lipika, a na prostoru čitave novouspostavljene Fašničke Republike do Korizme bi vladali samo zabava i veselje. Međutim ove godine sve se odvija skromnije, a nama preostaje nada kako će sljedeća veljača ponovno biti obilježena maskenbalima i pokladnim povorkama.

 

Naslovna fotografija: 13. tradicionalni maskenbal koji se održao u organizaciji Udruge LIDO Dobrovac i restorana "Vrata Slavonije" 8. veljače 2020. u restoranu na Ergeli / Compas.hr


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko