HDZ lokalni izbori 200x750 vinko
delfin3
Vera Pečanić

MEĐUNARODNI DAN PIZZE: Znate li zašto je pizza poželjan obrok?

09.02.2021. 11:58 | 477 pregleda | Lifestyle

Piše:
Compas

Međunarodni dan pizze slavi se danas, 9. veljače! Zašto baš taj datum, nije posve sigurno, no sigurno je da to da je pizza jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela, a izgledno i jedan od najstarijih brzinskih obroka na svijetu. Neki izvori kažu kako je preteča današnje pizze zapravo okrugla, vrlo tanka lepinja koja se jela u davna vremena na prostoru nekadašnje Mezopotamije, Egipta i drugih drevnih kultura, dok se sam naziv – „pizza“ javlja u XVI stoljeću u Napulju na jugu Italije. Navodno je pizza zapravo bila tijesto kojim su pekari provjeravali je li peć dovoljno zagrijana. Međutim, kako se to pečeno tijesto ne bi bacalo, prodavali su ga sirotinji na ulicama. Zbog toga je pizza kroz povijest bila poznata kao hrana sirotinje.

O tome zašto je pizza poželjan obrok u našoj kolumni ZDRAVI KUTAK svojevremeno je pisao i dr. Ivo Belan.

 

Stručnjaci kažu da pizza može smanjiti rizik od raka!

Ove će godine prosječan Amerikanac pojesti 46 kriški ili 12 kilograma pizze. Premda se ta količina približava hamburgeru - nacionalno omiljenoj brzoj hrani, mnogi se nutricionisti vesele i odobravaju taj trend. Na primjer, današnja tipična pizza sa sirom, 30 posto svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadrži. Međutim, to je daleko manje nego, na primjer, sendvič od tune (43 posto), pečeno pile (36 posto) itd. Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto kompleksne ugljikohidrate. Dakle, vaša uobičajena pizza, kao što stručnjaci za prehranu smatraju, može biti upravo savršen obrok. Zatim, pizze su često prelivene sa sokom od rajčice. Nutricionistima je poznato da rajčice sadrže tvar likopen (koja im daje divnu crvenu boju) i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka. Likopen je antioksidans i nedavna istraživanja ukazuju da je likopen vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa. U istraživanju provedenom na 48.000 muških zdravstvenih radnika na harvardskom sveučilištu utvrđena je značajno manja učestalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice, barem dva puta tjedno. Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su 21 do 34 posto veću vjerojatnost da će oboljeti. Prehrana bogata rajčicama pokazala se korisnom i za žene. U studiji objavljenoj 1997. godine, utvrđeno je da su žene koje su u tkivu dojki imale veće koncentracije likopena i drugih karotenoida imale manju vjerojatnost obolijevanja od raka dojke nego druge žene. Talijanski su istraživači našli da su i muškarci i žene koji su imali 6-7 obroka s rajčicama tjedno bili izloženi manjem riziku od raka želuca, debelog crijeva i stražnjeg crijeva nego oni koji su tjedno imali samo dva takva obroka. Premda su zdravi Talijani u tom ispitivanju jeli svoje rajčice sirove, postoji čvrsti dokaz da je likopen u nekuhanim rajči­cama manje prihvatljiv (bioraspoloživ) za tjelesne stanice, nego onaj koji dolazi na pizzu! Međutim, to nije sve. Hrana bogata likopenom, osim što smanjuje rizik od raka, pruža i druge koristi. To su rezultati ispitivanja provedenog iste godine na 1300 europskih muškaraca. Oni s visokim razinama te kemijske supstance u svojem masnom tkivu imali su upola manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar, nego muškarci s malim količinama likopena.

Razumljivo, sve te preporuke su beznačajne i uzaludne ako posežete za pogrešnom vrstom pizze - one s hrpom sira na njima ili s debelom naslagom kriški svinjskih kobasica i feferona. Stavljanje na pizzu prehrambenih artikala bogatih masnoćama potencijalno poništava učinke likopena. Prema tome, što se češće i što se više na pizzu stavlja povrće (bilo zeleno, žuto, ili crveno) tim bolje. To će pridonijeti vašem dnevnom unosu povrća u organizam, a to znači i više antioksidansa i vlaknastih komponenata. I to je ono što pizzu čini savršenim, ukusnim i za mnoge ljude najdražim obrokom. Vi birate veličinu pizze i ono što će se za vrijeme pripreme na nju staviti.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko