delfin3
delfin3
Medianno
Zvonjava i druženje za pokojne

Ni ove godine nije izostala tradicija u Bukovčanima

02.11.2020. 13:43 | 862 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

U Bukovčanima se blagdan Svih svetih tradicionalno obilježava na pomalo drugačiji način. Običaj je da se okupe mještani, njihova rodbina i prijatelji te uz vatru i druženje tijekom čitave večeri zvone za svoje pokojne na zvoniku smještenom u naselju, govori nam predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Ivan Adžijević, ističući da se radi o tradiciji dugoj 150 godina.

Međutim, zbog globalne pandemije koronavirusa, kao i zbog odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama koje, između ostalog, ograničavaju i okupljanja, ove je godine tradicionalno druženje u kući obitelji Adžijević izostalo.

Unatoč tome, i ove je godine zvonjava za pokojne započela oko pet sati popodne, a „zvonari“ su se naizmjenično mijenjali. Okupilo ih se nešto više od desetak, a posjetio ih je, kao i svake godine, lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

- „Nadamo se da će sljedeće godine situacija biti puno bolja i da će nas biti puno više kako bi nastavili s našim tradicijskim druženjem.“, zaključuje gospodin Adžijević.

Inače, zvonik u Bukovčanima je obnovljen u listopadu 2015. godine. Samo zvono je izrađeno 1890. godine u Krakowu, doznali smo od Ivana Adžijevića, a zanimljiva je činjenica da su na njemu urezana imena od njegovih predaka, Antuna i Kate Adžijević koji su 1939. kupili zvono za selo.