LIPIK test
delfin3
Medianno
Multikulturalni centar LIPIK

Likovna umjetnost u doba korone ili „u sjeni Corone i baš zato!“

30.10.2020. 19:31 | 791 pregleda | Lifestyle

Izložba „u sjeni Corone i baš zato!“ privukla je sinoć (29. listopad) u Multikulturalni centar u Lipiku poklonike likovne umjetnosti koji su se, u jeku brojnih mjera donesenih radi suzbijanja pandemije koja je trenutno aktualna u svijetu, prepustili blagotvornom djelovanju umjetnosti i na taj način barem djelomično potražili bijeg od trenutne stvarnosti. Uz pridržavanje epidemioloških mjera naravno.

Piše:
Tomislav Ević

Odgovorne za ostvarenje izložbe publici je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Lipik Jasna Molnar-Kukić, dok je o praksi i važnosti korištenja likovnog i drugih vrsta kreativnog ostvarenja u rehabilitaciji pacijenata Toplica Lipik okupljenima govorila glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ljerka Pavković, opisavši trnovit put do ostvarenja same izložbe. Naime, izložba se radi globalnih pandemijskih okolnosti koje nisu zaobišle ni Hrvatsku odgađala od svibnja kada je većina radova nastala na tada, povodom Međunarodnog dana sestrinstva, održanoj likovnoj koloniji, no konačno je uspješno održana.

O povijesnom aspektu umjetnosti u kriznim vremenima poput ovih današnjih govorila je Ivona Pavković rekavši da „Autori čiji su radovi izloženi, uprizorujući uglavnom motive iz prirode pokazuju kako njegujući svoj kreativni potencijal i tražeći inspiraciju u umjetnosti i prirodi možemo održati i postići psihičko i fizičko zdravlje što je izuzetno važno kada strah viri iza svakog kutka.“

Izložbu je uz kratki pozdrav publici otvorio ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

Toplice Lipik, koje su uz Grad Lipik i Gradsku knjižnicu Lipik organizirale izložbu, njeguju cjeloviti pristup pacijentu te osim medicinske skrbi svojim korisnicima nude niz kulturnih i društvenih aktivnosti. Time su se priključile svjetskim trendovima koji umjetnost koriste kao terapiju radi blagotvornih učinaka na čovjekovo zdravlje, a u praksi kreativne radionice s pacijentima Toplica provodi sestra Dunja Karniš, koja je obrazovana na polju art terapije.

Izložena djela velikom većinom nastala su na spomenutoj svibanjskoj likovnoj koloniji od strane umjetnika iz Grupe „DA“ Daruvar (Tanja Čubrilo, Danuška Doležal Balta, Zdenko Frenekić, Mirica Jurić, Dobrila Sekulić, Mira Boroš, Ana Moulis, Ivanka Farkaš, Slavica Volenc, Zdena Slivar), Udruge stvaratelja likovne kulture iz Nove Gradiške (Tomislava Juranović, Marija Valentić, Irena Pavlović, Katarina Čanić, Ljubica Sedlaček, Blažena Matijašević, Zdravka Džimberg, Štefica Sigurnjak, Evica Kraljić) te likovnih umjetnika iz Kutine, Pakraca i Lipika ( Ivica Ico Bilandžić, Oto Kraml, Dunjica Karniš, Sanja Krucki, Edita Sudar, Željka Vukalović).

Izložena djela donirana su Toplicama i po završetku izložbe oplemenit će zidove odjela i prizemlja Kurhotela, a oni koji ih žele vidjeti u živo imat će to priliku do 20. studenog, radnim danom od 10 do 16 sati u Multikulturalnom centru Lipik.

Izložba je nastala u organizaciji i pod pokroviteljstvom Toplica Lipik, Grada Lipika, Gradske knjižnice i čitaonice Lipik i Palijativnog tima LiPa.

FOTOGALERIJA: Likovna izložba „u sjeni Corone i baš zato!“, Multikulturalni centar Lipik 29. listopad 2020.