LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
CHROATUM BRANSK POVED -Hrvatske Ratničke Vještine

CROBRAN na novoj lokaciji u ulici Matije Gupca 27

19.09.2020. 19:34 | 795 pregleda | Lifestyle

Udruga Crobran koja je do sada djelovala u staroj osnovnoj školi u Ulici Braće Radić u Pakracu, odnedavno se nalazi na novoj lokaciji. Sada je u Ulici Matije Gupca na broju 27, u prostoru u kojem je prije bila prodavaonica boja i lakova Metalko. Na jučerašnje svečano otvorenje radi trenutnih pandemijskih okolnosti pozvani su bili samo bliski prijatelji, simpatizeri, sponzori i članovi, a prvo lice Crobrana Gordan Krajačić nije krio zadovoljstvo što su preselili u novi prostor višestruko prostraniji u odnosu na prijašnji velik skromnih 40 m2.

Piše:
Tomislav Ević

Novi prostor od cca 200 m2 pružit će im veću fleksibilnost u radu, kao i dovoljnu kvadraturu da zadovolje pandemijske preporuke distanciranja za sve svoje članove i korisnike, od onih najmlađih do najstarijih. Više o samom Crobranu za sve one koji do sada još nisu upoznati s njegovim radom saznali smo od njegovog utemeljitelja i idejnog začetnika Gordana Krajačića:

„Crobran, odnosno Udruga za istraživanje Hrvatske ratničke kulturne baštine bavi se proučavanjem hrvatske ratničke baštine kroz povijest hrvatskih ratničkih vještina od prvih nalaza na tlu Hrvatske. Proučavamo i gledamo kako ih možemo iskoristiti u današnje moderno doba i transformirati ih u iskoristiva znanja i vještine za trening, samoobranu, fitness itd.

Crobran se sastoji od tradicionalnih vještina-nazovimo ih povijesnih, modernih vještina, tj. moderne samoobrane koja je naš „izum“. Dakle, osobno sam ju osmislio kao osnivač, a to je bio dugotrajan proces koji je trajao od početka 90-ih pa sve do 2012. godine kada je koncipiran kao sustav moderne samoobrane. Kroz to vrijeme imao je različita imena; instinktivni street fighting, zatim instinktivna samoobrana do sadašnjeg modernog Crobrana.“

Gordan, vitalni 49-godišnjak koji zazire od toga da ga se oslovljava sa Vi, usporedio je Crobran sa svojevrsnim Cloud-om, pojmom koji se danas koristi u IT-u, zato što pojam Crobran obuhvaća mnoštvo sadržaja. Obuhvaća i moderne vještine poput MMA za koje se odlučio njegov sin Leon, također instruktor u Crobranu, ali na Crobran način čije principe isprepliću sa svime čime se bave. Kako današnji MMA uključuje elemente boksa, tajlandskog boksa, juda, hrvanja i ostalih borilačkih vještina, Gordanovo cjeloživotno iskustvo bavljenja borilačkim vještinama omogućilo im je da se i time bave mada surađuju i s drugim klubovima radi treninga i usavršavanja u drugim borilačkim vještinama bez čega nema napretka. Nažalost, ta suradnja uvelike je poremećena ovogodišnjom koronakrizom, ali nada se skorašnjoj normalizaciji.

„Sada nam novi prostor omogućava zadovoljavanje epidemioloških standarda jer imamo 200 m2 prostora koji namjeravamo sustavno unaprjeđivati i stalno poboljšavati sukladno financijama naravno. Entuzijastični smo i kako sam govorio svima koji su večeras došli guramo veliku pozitivu, u ovo doba krize kada se nevoljko ulazi u ulaganja mi smo uložili sve što imamo da napravimo nešto dobro, da budemo primjer da se može stvarati novi sadržaj neovisno o krizi i kojekakvim financiranjima od strane gradova i EU fondova. Sve se može s dovoljno volje hrabrosti i entuzijazma.“

Dobna granica za bavljenje Crobranom počinje već od vrtićke dobi jer rade s klincima od 4 godine i predškolskom dobi, do 100 u šali kaže Gordan. „Trenutno imamo različite discipline; dječji trening, predškolsku radionicu, lady combat fitness za žene, moderni sustav Crobran samoobrane, MMA i još ubacujemo zdravstveni trening za poboljšanje rada zglobova i lokomotornog sustava.“ Natuknuo je da žele u sve to uvrstiti još i boravak u prirodi da iskoriste i te resurse koji su im na raspolaganju, a to su u djelo proveli prošlog mjeseca kad su sa školarcima otišli do planinarskog doma Omanovac i bavili se raznim aktivnostima. Željeli bi osmisliti program i za umirovljenike da im poraste kvaliteta života.

„Ovom prilikom najavljujem svojevrsni događaj na Omanovcu imena „Iscjeljenje u prirodi“ koji će se održati 9. 10. i 11. listopada. Želimo povezati ljude s prirodom kroz primjenu orijentalnih vještina disanja i sličnih mističnih praksi poput joge. Time želimo napraviti nešto pozitivno i za grad i ljude i sve uključene.“

Kao jedan od najistaknutijih događaja od osnutka 2012. Gordan ističe kontakt s društvom Warrior iz Njemačke koje obuhvaća velik broj klubova članova i koje ih je pozvalo da im se pridruže radi činjenice da dijele isti sustav vrijednosti i način pristupa bavljenja borilačkim vještinama. To je rezultiralo i pozivom da se Crobran predstavi i predaje na velikom međunarodnom seminaru u Siegenu 2018. godine, na kojem su ostvarili odličnu suradnju sa sudionicima. U tom pothvatu im je financijski pomogao i Grad Pakrac što je bio slučaj i 2019. kada su ponovili to iskustvo, no ove godine radi svima poznate situacije s virusom to nije bilo moguće. Gordan želi takav događaj organizirati i u Hrvatskoj, za što postoji interes i rado bi da se to održi baš u Pakracu.

„Dođite trenirati s nama, pratite nas na internetu i društvenim mrežama!“ rekao je Gordan za kraj dodavši da imaju ponešto za svakoga, da rade u poslijepodnevnim terminima iako će uskoro radi interesa morati uvesti i prijepodnevne termine radi onih koji žele sudjelovati ali ne mogu radi posla i drugih obaveza.