LIPIK test
Delfin
Medianno
HRVATSKI ASTRONOMSKI SAVEZ

Ne propustite Suze sv. Lovre!

11.08.2020. 13:26 | 615 pregleda | Lifestyle

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, u narodu poznatijeg kao Suze sv. Lovre, izvještava Hrvatski astronomski savez, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u ovaj savez na nacionalnoj razini tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars.

Piše:
Compas

Ovom je prigodom Hrvatski astronomski savez pozvao gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo je već rečeno ometati Mjesec svojim sjajem, poručuju iz hrvatskog astronomskog saveza. Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima te u Splitu, a dan poslije, odnosno 12. kolovoza promatranja će se organizirati u, nama najbližem Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen – Petrov vrh od 22 sata) te u Đakovu, Fužinama, na Lošinju i Stražincu.

 

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

  • Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
  • Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
  • Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza
  • Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
  • Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz "Suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

 

San Lorenzo, io lo so perché tanto 

di stelle per l’aria tranquilla 

arde e cade, perché si gran pianto 

nel concavo cielo sfavilla…

 

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

 

UPUTE ZA OPAŽAČE:

  • ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Izvor: www.astronomskisavez.hr