Delfin
Delfin
Medianno
BAZENI LIPIK

Pikado s povezom - igra vještine ili igra na sreću?

03.08.2020. 10:45 | 579 pregleda | Lifestyle

Posjetitelji Bazena Lipik proteklih su tjedana ovog vrućeg ljeta mogli sudjelovati u brojnim dodatnim zabavno-sportskim sadržajima, od noćnog kupanja, glazbenih večeri, turnira u badmintonu i škole ronjenja, a trebale bi biti održane i odgođene aktivnosti škole streličarstva i tenisa.

Piše:
Tomislav Ević

Sportskim sadržajima jučer poslijepodne na Bazenima Lipik pridružila se i Udruga slijepih i slabovidnih Pakraca i Lipika, koja je posjetiteljima Bazena demonstrirala da se sportom može baviti i uz hendikep nedostatka vida što su demonstrirali svim zainteresiranima pomoću posebno prilagođenih aparata za pikado i ploče za šah. Članovi udruge uz videće pratitelje su dočarali i kako je nakratko biti u koži onih koji su slijepi i slabovidni ( što sam i osobno isprobao ) pomoću poveza za oči s kojim su posjetitelji mogli iskušati sreću i odmjeriti snage u pikadu.

Nakon nebrojenih prilika u kojima sam pikado igrao gledajući u njega, ovaj put u mom slučaju je to više bila igra na sreću nego igra vještine jer sam se za sve korekcije smjera i visine bacanja strelica morao osloniti na videćeg pratitelja koji mi je govorio gdje gađam, dodavao strelice i pozicionirao me u odnosu na aparat za pikado, a da ne spominjemo da treba napamet znati i raspored polja na ploči. Predsjednik Udruge Slijepih Stanko Kovačić ipak je bio bolji igrač od mene, iskustvo je bilo presudno. Svakako zanimljiv doživljaj jer bez tog osjetila kojeg velika većina nas uzima zdravo za gotovo u velikoj ste mjeri prepušteni pomoći i razumijevanju drugih.

To je i bio jedan od motiva ove aktivnosti Udruge slijepih i slabovidnih Pakraca i Lipika kojom su željeli približiti svoju svakodnevicu široj populaciji, te ih potaknuti na razmišljanje o svom zdravlju, ali i o boljoj integraciji slijepih i slabovidnih u svakodnevni život i društvo.