Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
GORNJI ČAGLIĆ

Izvor „Kruškina voda“ u novom ruhu

21.07.2020. 11:34 | 864 pregleda | Lifestyle

Otprilike 6 kilometara od Lipika, na samom kraju Gornjeg Čaglića, nekada većeg sela koje je činilo pedesetak naseljenih kuća, a koje danas broji svega 12 duša, nalazi se izvor Kruškina voda.

Piše:
Tomislav Ević

Izvor stariji od sjećanja najstarijih živućih stanovnika sela oduvijek je bio nepresušan izvor pitke vode za mještane Gornjeg Čaglića, njihova kućanstva i blago, a voda bistra, pitka i kvalitetna nije poznata i omiljena samo njima jer i stanovnici okolnih mjesta, prvenstveno Pakraca i Lipika, ali i daljih, redovito dolaze opskrbiti se bistrom izvorskom vodom koju preferiraju za piće u odnosu na onu iz vodovoda. 

„Kruškina voda“ žubori u hladu dvije vrbe koje ga nadvisuju i prekrivaju hladom svojih krošnji, a stare drvene tarabe koje su ga prije okruživale nedavno su radi dotrajalosti uklonjene i zamijenjene metalnom ogradom.
Ideja je to bila Marije Šarčević, predsjednice Mjesnog odbora Gornji Čaglić, koja je željela da se izvor uredi i bolje zaštiti od divljači, da onima koji ondje još žive kao i onima koji povremeno dolaze oživi dio starih sjećanja, ali i da hlad pored izvora bude mjesto druženja i usputno odmorište planinarima i ljubiteljima prirode radi čega su u hladu krošnji vrba napravili i stol s dvije klupe.

grada s prednje strane izvora kao i žlijeb kroz koju voda istječe bit će zamijenjene u četvrtak kada materijal bude spreman rekao je Đorđe Vukadinović koji već dugi niz godina živi u Švedskoj ali svake godine dođe u rodno mjesto. U cijelosti je financirao potreban materijal za radove oko izvora i s mještaninom Milivojem Mandićem brzo postigao dogovor oko radova i krenuo u njihovu realizaciju.

Vesela družina mještana stol i klupe je u pauzi radne akcije postavljanja ograde već isprobala, a pozivaju i Vas da navratite do njihovog sela, kušate vodu i odmorite u hladu „Kruškine vode“ u ovom pitoresknom ruralnom kraju.