Delfin
Delfin
Medianno
DVORAC JANKOVIĆ U DARUVARU

"Paleta u dvorcu" - otvorena izložba slika S. Nj. Stáreka

20.07.2020. 08:31 | 677 pregleda | Lifestyle

U Galeriji Grada Daruvara koja je smještena u sjajnom ambijentu dvorca Janković 17. srpnja je u prisutnosti brojnih uzvanika otvorena izložba „Paleta u dvorcu“.

Piše:
Compas

Autor izložbe je Siniša Njegovan Stárek, koji nakon više od dvadeset godina ponovo izlaže svoje slike u Daruvaru. Stárek se slikarskim tehnikama bavi od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a ovo je njegova 16. samostalna izložba. Sudjelovao je na više od dvadeset međunarodnih izložbi karikature, a nekoliko stotina karikatura je objavio u časopisima Slavija, Jednota, Dětský koutek i Brodolom. Osim slikarstva, ovaj se svestrani umjetnik bavi i pisanjem pjesama, povijesnih članaka, humoreski i aforizama koje je objavljivao na hrvatskom i češkom jeziku.

"Nova izložba ciklus je slika nadahnutim velikim umjetničkim pokretima 20. stoljeća kao što su apstraktni ekspresionizam, tašizam, suprematizam. Ciklus je ovo apstraktnih slika, odmak od figurativnog slikarstva, i svijeta realnosti i zaokret u potrazi za vlastitim izrazom i vlastitim ja. Čovjek je duhovno, biće ali kako naslikati duh, kako naslikati osjećaj, kako obojiti zvuk? Odgovor na ova pitanja daje nam upravo apstraktna umjetnost koja bilježi nedokučivo, okreće se onom iznutra, te teži ekspresiji oblika linija i boja." napisala je dipl. pov. umj. Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, uoči nove izložbe Siniše Njegovana Stáreka.

Izložbu, koju možete pogledati do 1. kolovoza, otvorila je zamjenica daruvarskog gradonačelnika Vanda Cegledi, a svečano su otvorenje glazbenim nastupom uveličali Valentina Mravlinčić i Soni Vinković, profesori Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar.

 

Foto: Grad Daruvar