LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
POGLED KOJI LIJEČI

S Omanovca pogled puca sve do Sljemenskog odašiljača!

06.05.2020. 14:54 | 2081 pregleda | Lifestyle

U cijeloj višemjesečnoj nesigurnosti koju nam je pojava pandemije donijela i svih dosadašnjih manje ili više razumnih mjera opreza propisanih od strane stožera civilne zaštite, građani naše županije su ipak bili u određenoj prednosti nad drugim građanima Hrvatske koji žive u većim gradovima i urbanim sredinama.

Piše:
Tomislav Ević

U Požeško-slavonskoj županiji, unatoč preporukama stožera i kampanji #ostanidoma ljudi su ipak imali izbora biti ili ne biti zatvoreni jer divljina je svuda oko nas, socijalno distanciranje uz rekreaciju i duševni mir u cijeloj ovoj shizofrenoj situaciji im je bilo nadohvat ruke.

Mnogi su to dobro iskoristili uključujući i mene osobno kao i moju obitelj, redovito napuštajući svoja četiri zida ne da bi se gurali za kolica pred trgovinom ili u redu ispred ljekarne, već da bi se barem na sat vremena fizički i emocionalno distancirali od novonastale situacije boravkom u prirodi. Šetnja po šumi s djecom kada su vremenske prilike dozvoljavale svakako nam je bilo ugodnije od prisilnog boravka u zatvorenom, a često smo znali biti kod planinarskog doma Omanovac uživajući u prekrasnom pogledu koji se protezao pred nama. Dok su se klinci zabavljali prepuštajući vlastitoj mašti da ih vodi u igri, sa suprugom sam upijao sunčeve zrake i mirisan zrak pijući kavu koju smo donijeli u termosici jer, dom kao ugostiteljski objekt nije smio biti otvoren.

Prilikom jednog od naših posjeta Omanovcu proteklog vikenda, možda radi povoljnih vremenskih prilika ili radi smanjenja onečišćenja koje se radi pandemije bilježi svuda na planetu, pogled je pucao nadaleko; Lipik i Pakrac su se vidjeli kao na dlanu, vidljivi su bili i Kutina i Sisak, a vidio se i stotinjak kilometara udaljen odašiljač na Sljemenu. Iako se kaže da fotografija govori tisuću riječi teško da se fotografijom može ispravno prikazati ono što se okom s Omanovca može vidjeti, no ipak sam probao dokumentirati ovaj kuriozitet, jer po riječima Dekija i Dalije, domaćina i domaćice planinarskog Doma Omanovac, to nije čest slučaj.