LIPIK test
LIPIK test
Hotel Pakrac 365
NOĆ KNJIGE 2020.

Noć knjige kakvu još nismo doživjeli

24.04.2020. 11:32 | 928 pregleda | Lifestyle

Kroz protekla dva mjeseca dogodile su se poprilično velike promjene u našim životnim svakodnevicama. Između svega što se dogodilo, brojne kulturne ustanove, a među njima i knjižnice, morale su zatvoriti vrata za svoje korisnike i prestati obavljati usluge posudbe knjižne građe. Međutim, svoju su komunikaciju i usluge donekle uspjeli "preseliti" u virtualno okruženje, a tako je bilo i s ovogodišnjom Noći knjige kojoj su se pridružile i naše lokalne knjižnice u Lipiku i Pakracu.

Piše:
Matija Kulhavi

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik redovito se pridružuje ovoj manifestaciji koja je pokrenuta 2012. godine, ali ove godine je to realizirano u virtualnoj inačici, kako nam je kazala ravnateljica Jasna Molnar-Kukić.

Na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, u ovogodišnjoj Noći knjige od 18 sati moglo se pratiti virtualno čitanje pjesama ili ulomaka iz raznovrsnih knjiga, tako da su prikazivani video zapisi, koje su poslali brojni čitatelji i korisnici knjižnice, kako iz Lipika i Pakraca, tako i s područja čitave Hrvatske, ali i inozemstva.

Održano je i virtualno proglašenje naj čitača za 2019. godinu. Tako je u kategoriji PREDŠKOLACA najviše knjiga pročitao, posudio ili prolistao Luka Husko, dok je u kategoriji ŠKOLARACA najviše knjiga pročitala Morena Mašić. U kategoriji ODRASLIH čitatelja najviše je čitala Kristina Kolar.

Upriličena je virtualna šetnja knjižnicom, a objelodanjen je i popis najčitanijih knjiga u posljednjih šest mjeseci.

Učenica OŠ Lipik Chiara Mareković pobijedila je u izboru najboljih dječjih crteža na temu „Knjiga koja me promijenila“.

Noć knjige održana je i u Gradskoj knjižnici Pakrac, a započela je online pričaonicom i prikazom video zapisa Noćni vrtlar (slikovnice) te kreativnom radionicom za djecu na službenoj Facebook stranici knjižnice.

Inače, kako nas je informirala ravnateljica Monika Lucić Fider, u online pričaonici pod nazivom „Priče četvrtkom“ pakračka knjižnica od nedavno svakog četvrtka objavljuje video zapise u kojima se djeci čitaju nove, zanimljive, zabavne i edukativne slikovnice.

Upriličen je nagradni kviz za djecu pod nazivom "O knjigama i svemu pomalo", a nagrađeni su i oni članovi koji su u godini koja je prethodila bili najčešći i najvrjedniji posjetitelji i čitatelji. Najčitateljica u kategoriji "predškolci" bila je Lucija Dizep, dok je to u kategoriji "osnovna škola" bila Magdalena Josipović, odnosno Dorotea Tomić u kategoriji "srednja škola". U kategoriji "odrasli" najviše knjiga je pročitala Ivana Mirt, a među umirovljeničkom populacijom ovo je priznanje zaslužila Silva Čikor. U "obiteljskoj" kategoriji nagrada ide u ruke obitelji Svjetličić.

Večer knjige u Pakracu je završena književno filmskim razgovorom s Danijelom Špelićem, najpoznatijim pakračkim spisateljem, ljubiteljem filmova, kolumnistom, amaterskim filmskim i književnim kritičarom i scenaristom te dugogodišnjim vjernim članom knjižnice.