LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar
KURSALON I TEHNOLOGIJA 3D ISPISA

Goran Arbanas "oživio" Kursalon kakav je nekada bio!

15.01.2020. 20:16 | 1397 pregleda | Lifestyle

Kursalon, koji je nekada bio središnje mjesto društvenog života u Lipiku i koji je u očima promatrača izazivao divljenje, danas pobuđuje sasvim oprečne emocije. One koji su ga se sjećali u vrijeme kada je bio ponos Lipika, Kursalon danas podsjeća na ratna razaranja i na bolna sjećanja vihora koji je Lipikom prohujao kada su razum i mirnu koegzistenciju zamijenili krvoproliće i sumanuto razaranje. Danas, međutim, ponovo izgleda kao nekada, kad je bio ponos i dika ovog kraja. Doduše u mjerilu 1:100.

Piše:
Tomislav Ević

Stari izgled mu je vratio Goran Arbanas, građevinski tehničar i AutoCAD dizajner iz Pakraca, koji ga je „u život“ vratio kao maketu isprintanu na 3D printeru, što je hobi kojim se Goran bavi otkad su uređaji za 3D printanje postali dostupni i običnim smrtnicima.

Iako se prvenstveno bavi građevinom, nemiran Goranov duh često ga je usmjeravao na adrenalinske sportove, velika prostranstva i prirodu, a u zadnjih petnaestak godina bavio se brdskim biciklizmom, paintball-om i planinarenjem koje ga je odvelo na neke od najviših europskih planinskih vrhova. Danas je mladenačku potragu za adrenalinskim uzbuđenjima zamijenio obiteljski životom, koji je sa suprugom i dvogodišnjim sinom odlučio nastaviti u Pakracu, i novim hobijem koji je pronašao u 3D printanju. Hobijem koji ima potencijal da preraste i u karijeru, „no možda je još prerano za to, vrijeme će pokazati“ kaže Goran.

Iako ovo nije prvi put da je Goran završio na stranicama novina radi bavljenja nečim što je na ovim prostorima novost, 3D model Kursalona njegov je najveći i najkompleksniji dosadašnji projekt stoga smo željeli pobliže saznati što ga je na to motiviralo, koliko je vremena i truda trebalo da se to postigne te što ga to veže za Kursalon i Lipik.

„Zašto Kursalon?“ bilo mi je skoro prvo pitanje kada smo se u jednom pakračkom caffe baru smjestili porazgovarati o njegovom najvećem, najtežem i najopsežnijem projektu do sada. „ Kursalon je bila i još je najznamenitija građevina u Lipiku, koja je svojim izgledom, veličinom, i neobaroknim stilom bila poznata širom Europe do njegove devastacije za vrijeme rata, a želja mi je bila danas uništeni Kursalon ponovo „oživjeti“ pomoću inovativne tehnologije 3D ispisa.

Želja mi je bila rekreirati ga kako bi ga mogle donekle doživjeti mlađe generacije, a kako bi ga se i stariji prisjetili u punom sjaju i možda pobudili neka stara sjećanja na ljepša vremena iz mladosti. Za njega me vežu i vlastite uspomene jer sam se dok sam kao dijete živio u Lipiku igrao ispred njega, i to sjećanje je još vrlo živo. S druge strane to mi je bio jedan od najvećih izazova do sad i radi veličine, kompleksnosti, a i radi dugotrajnog i opsežnog postupka koji je bio potreban kako bi se došlo do krajnjeg modela.

Nakon što je sazrela ideja da se bacim na njegovu rekreaciju u 3D modelu, razgovarao sam s mnogima kako bih prikupio informacije. Zanimljivo je da iako se velik broj ljudi sjeća njegovog pročelja tj. prednje strane rijetko da mi je tko mogao opisati kako je izgledao bočno ili sa stražnje strane, tako da sam se bacio na prikupljanje informacija iz literature dostupne po knjižnicama (Park u Lipiku, Juraj Zelić i Tomislav Crnjac; Gradski perivoji Hrvatske, Bojana i Mladen Šćitaroci; Zbornik povijesnog društva Pakrac-Lipik br.4, 7) i na starim fotografijama koje sam pronalazio na internetskim stranicama (Pakrački vremeplov i TAKOdobra.com kao i na stranicama Lipik.hr).

Namjera mi je bila rekreirati Kursalon s kraja 19. i početka 20. stoljeća, prije izgradnje hotela. Uspio sam pronaći fotografije na kojima su vidljive sve njegove strane i mnogi detalji, koncertni dio i kockarnica kako bi bio u stanju napraviti vjernu repliku.

Potom sam prešao na snimanje cijele građevine. Pješke, olovka, bilježnica i laser. „Snimanje“ zidova laserom, zapisivanje dimenzija i proporcija, fotografiranje detalja...potrajalo je. Nakon toga sam znajući dimenziju opeke izvukao omjere i sve skicirao na papiru. Sljedeći korak bila je izrada tlocrta u digitalnom obliku, njegova kontrola i korekcija te izrada računalnog 3D modela pomoću CAD programa (Computer-Aided Design tj. računalno potpomognuti dizajn) kao i foto prikaza modela Kursalona na računalu.

Model nije vjerna kopija, jer da bi uključio sve ukrasne elemente model bi trebao biti dvostruko veći od onog koji sam napravio, ali trudio sam se vjerno prikazati sve elemente arhitekture, stupove i istake stoga je model bio u mjerilu 1:100 tj. 60 * 60 centimetara. Konačno je došao i red na 3D print, a da bih se uvjerio da je sve „printabilno“ napravio sam nekoliko testnih elemenata. Kako je sve izgledalo u redu, prešao sam na sljedeću fazu; razdvojio sam trodimenzionalni model na više od 30 segmenata i pripremio ih za 3D print. Tek tada je krenuo onaj najdugotrajniji dio ovog projekta.

Do tog trenutka sam na sve pripremne radnje utrošio skoro 70 sati, 10 na mjerenje i skiciranje, 50-ak na izradu 3D modela na računalu što je uključivalo i 2D podloge, 3D modeliranje i renderiranje te oko 6 sati na pripremu za print.

Faza printanja je trajala golemih 330 sati, uz neke nepredviđene okolnosti i greške, ali je uspješno sve privedeno kraju, a da bi se sve savršeno uklopilo trebalo je još 10-ak sati brušenja, lijepljenja i spajanja makete u cjelinu. Sve skupa je trajalo oko 3 mjeseca.“

Goran je već izlagao svoje modele isprintane na 3D pisaču, tijekom multimedijalne izložbe Multipak u Pakracu kao i na dvodnevnom ljetnom mini festivalu Pozdrav ljetu koji se održao u i oko planinarskog doma Omanovac. Od prvog kineskog modela 3D printera na kojem se naučio osnovama i malo proniknuo u detalje, sitnice i nadogradnje, sada radi ispise na printeru „Original Prusa MK3S“ kojim je napravio neke dosta kompleksne modele primjerice mlaznu turbinu, s pokretnim dijelovima naravno. Kursalon nije prvi objekt koji je ispisao, ranije se pozabavio i poznatom „Munjarom“ u Pakracu, radi čega je stupio u kontakt s konzervatorskim odjelom u Požegi koji mu je ustupio nacrte i slike, a kojima je on zauzvrat nakon završetka makete ustupio digitalne 3D rendere. Detaljnije i s puno više fotografija cijeli proces izrade kursalona izložio je i na svojoj Facebook stranici 3Dsolid.

„Svi dosadašnji modeli bit će mi vrlo dobra referenca na sljedećim događanjima i sajmovima na kojima ću izlagati, pa ću vidjeti, kamo će me to odvesti“ smije se Goran.

Priliku uživo vidjeti do čega sve može dovesti jedan hobi, i na što je Goran potrošio brojne sate i nemali novac imat ćete vrlo uskoro. Naime, izložit će sve svoje kreacije, uključujući Munjaru i Kursalon na skorašnjoj 15. Noći muzeja, koja će se održati 31. siječnja u Muzeju Grada Pakraca s početkom u 18 sati.