LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar
EROTSKA POEZIJA U MULTIKULTURALNOM CENTRU LIPIK

"Kantice u pijesku" - promovirana nova zbirka pjesama Senke Slivar

14.12.2019. 15:47 | 611 pregleda | Lifestyle

Multikulturalni centar Lipik bio je u petak 13. studenog nabijen senzualnošću i erosom, a u veliku dvoranu Centra nisu mogli stati svi koji su došli slušati zvijezdu večeri, pjesnikinju Senku Slivar, prilikom promocije svoje nove zbirke erotske poezije naziva „Kantice u pijesku“.

Piše:
Tomislav Ević

„Široka je lepeza pjesništva Senke Slivar. Kroz njezine stihove slivaju se duboke intimističke partiture, suptilne erotske oseke i plime, humoreskne i anegdotalne minijature počesto garnirane filozofičnošću i profinjenim intelektom. Fascinantan je način zaigranosti kojom joj obiluju stihovi. Pišući o erotici iz pozicije odrasle žene, na mahove nam se učini kao da se vrckava djevojčica poigrava haljinom na vjetru dok se ljulja na ljuljački u poetskoj okućnici svojih pritajenih maštanja i snova. Njezina erotika govori sve i istovremeno sve skriva, otvara nam vrata provokativnih fantazija, i istovremeno postavlja bravu ispred one zadnje, najslađe okuke. Iz svake pore ove knjige izviru i pršte toplina i optimizam. Rađaju se mogućnosti i naslućuju tajnoviti koridori života u koje se mnogi ljudi nikada ne odvaže zaviriti. Jednoim kada shvate što su sve propustili, za njih, obične smrtnike, već odavno će biti kasno. Senka Slivar sebi to ne želi dopustiti. Ukoliko ste i sami na njezinom tragu, prionite čitanju ovih zavodljivih stihova i otpustite svoje kočnice barem za vrijeme ove erotske avanture.“ pročitao je svoj predgovor zbirci poezije suvremeni hrvatski pjesnik Siniša Matasović, urednik najnovije zbirke pjesama Senke Slivar, opisavši pritom kako je došlo do realizacije zbirke i izbora njenog neobičnog imena.

Među brojnim uvaženim  ličnostima iz javnog života Lipika gošća na promociji bila je i Višnja Lovrić-Mencej iz Novske, pjesnikinja i novinarka koja je ujedno i tajnica ogranka društva hrvatskih književnika Sisačko Moslavačke Županije, koja je iznijela svoj osvrt imena „Snaga Svitanja u životu žene“ na najnoviju zbirku poezije Senke Slivar;

„Na prvi dojam u stihovima ove zbirke, koji zrače erotikom, ona se poigrava s nama, s čitateljima, ona u njima leprša poput nevine djevojčice koja žudi za toplinom, za pravim zagrljajem, za muškarcem koji će dio tereta života, koji nosi sama, preuzeti i povesti je u jednu sigurniju uvalu suživota. No ona se ne tuži na svoju stvarnost, ne prikazuje se kao slaba, lomljiva, već kao jaka i čvrsta žena.“

„Senka je u ovoj zbirci dokazala da je pjesnikinja koja vlada s perom u ruci, s tim moćnim oružjem, i da može ploviti moćnom rijekom poezije gdje plivaju već dokazane i poznate poetese“ samo je kratak dio cjelokupnog osvrta Lovrić-Mencej na novu „stihozbirku“ Senke Slivar.

Najnovija zbirka erotske poezije Senke Slivar sačinjena je od 53 pjesme i podijeljena je u 5 cjelina; Jestiva, Muškarac, Kantice u pijesku, Ruke pjesnika i Balon, i četvrta je zbirka koja je od 2014. godine izašla iz autoričinog pera ( Eros u jutarnjim vrtovima, Lipik 2014., Zlatovez ljubavi, Lipik, 2015., Čipkasta oaza sna, Lipik, 2019.). Izdana je od strane Ogranka Matice hrvatske u Garešnici u nakladi od 400 primjeraka.

„Pjesniku je velika stvar kada mu netko ukaže povjerenja i stavi svoj pečat. Za mene je Matica institucija, a oni tumače da sam ja njima učinila uslugu jer je materijal vrijedan. Kako god, želim da se zna da to cijenim. Radujmo se što smo hrabri živjeti puninu života, svemu usprkos.“ izjavila je lipička pjesnikinja Senka Slivar.