Delfin
LIPIK test
Medianno
Nastup u Županji

Gradski pjevački zbor Lipik sudjelovao na smotri zborova posvećenoj žrtvi Vukovara

22.11.2019. 12:06 | 664 pregleda | Lifestyle

Šesnaesti po redu koncert, naziva “U čast žrtvi Vukovara”, održan je u Županji 17. studenog, a na njemu je i ove godine nastupao, kao i tijekom posljednjih devet godina, Gradski pjevački zbor Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako smo doznali od članova Gradskog pjevačkog zbora Lipik, kao ljubitelje zborskog pjevanja, svaki odlazak na smotru zborova neobično ih veseli. Stoga je odlazak u Županju , gdje se već godinama pjevački zborovi klanjaju žrtvi Vukovara iz 1991. godine, nadahnut posebnim emocijama.

I ove je godine ondje nastupilo pet pjevačkih zborova iz Županje, Slavonskog Broda, Cernika, Nove Gradiške i Lipika, tako da su posjetitelj u dvorani Kulturnog pastoralnog središta bl. Alojzija Stepinca prisustvovali nastupima znalački uvježbanih zborova s odabranim skladbama za ovu prigodu.

Kao što i priliči našem narodu i našim kršćanskim korijenima za vrijeme koncerta nije bilo ni trunke mržnje, već se unatoč strašnim zlodjelima osjetio oprost, ali i poruka – „Zapamtite Vukovar“.

I lipički se zbor od izbora skladbi do nadahnute i dobro uvježbane izvedbe uklopio u taj ambijent. Izveli su tri skladbe: „Gospod Bog je pastir moj“ (Antonin Dvorak), „Pjevaj aleluja Isusu“ (Linda Strassen) i „Vukovar – stoji grad“ (Hrvoje Hegedušić).

Tradicionalno, zborom je profesionalno dirigirala prof. Jadranka Radonić Sirovica, a koncert je u cijelosti prenosio Radio Županja.

Nakon koncerta, održan je okrugli stol s predstavnicima svih zborova. Tom su se prigodom domaćini od srca svima zahvalili na sudjelovanju u vrlo uspješnom koncertu, a sjetili su se i katarze Lipika iz 1991. godine.
Rastanak je bio srdačan i bratski uz pozdrav – „Vidimo se dogodine u Županji!“.