LIPIK test
Delfin
Bazeni Lipik
MUZEJ GRADA PAKRACA

Otvorena izložba fotografija Bojana Mrđenovića pod nazivom "Mali gradovi"

19.10.2019. 00:20 | 595 pregleda | Lifestyle

U Muzeju grada Pakraca, u petak 18. listopada svečano je otvorena izložba fotografija Bojana Mrđenovića pod nazivom „Mali gradovi“. Na izložbi je predstavljeno nekoliko fotografskih ciklusa ovog talentiranog fotografa, koji se svojim projektima, ali i dosadašnjim radovima istaknuo kao snažna kreativna osobnost suvremene domaće, ali i međunarodne fotografije.

Piše:
Matija Kulhavi

"Svaka Bojanova fotografija ima priču i ideju, fotografije su strpljivo godinama analizirane i snimane, stoga i jesu vrhunsko umjetničko djelo.", istaknula je ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik prilikom svečanog otvorenja.

Premda je njegov dosadašnji rad možda najviše upečatljiv prema projektu „Budućnost“, kroz koji je revno fotografirao i bilježio prostore ovog nekada uspješnog poduzeća nekadašnje Općine Pakrac, Bojanu Mrđenoviću ovo je prvi put da izlaže u pakračkom Muzeju, odnosno u samom Pakracu. Naime, riječ je o projektu koji je predstavljen na samostalnim izložbama u Zagrebu, Dubrovniku, Solinu i Puli te na grupnim izložbama u Ljubljani, Beogradu, Pordenoneu, Sarajevu, Bratislavi i Beču.

Osim „Budućnosti“ Bojan Mrđenović stvorio je nekoliko fotografskih ciklusa od kojih se svaki zasniva na višegodišnjem, istraživačkom radu i velikoj količini vremena provedenog na terenu u potrazi za što boljim svjetlom i kutom gledanja kako bi najbolje dočarao interijere i arhitekturu u kojoj je nekada obitavao čovjek, ali je ona uslijed demografskih, političkih i drugih promjena ostala napuštena. Tako su na izložbi u pakračkom Muzeju uz „Budućnost“ predstavljena još dva interesantna ciklusa: „Toplice“ - s fotografijama nastalim u Daruvarskim toplicama te ciklus naziva „Uvozna pustinja“, u kojem na primjeru grada Kutine, prvenstveno kroz promatranje okoliša i bilježenje pejzaža, umjetnik problematizira složene društvene odnose uvjetovane načinima industrijske proizvodnje.

"Sva moja fotografska istraživanja bila su ciljana i tematski uokvirena, a to je podrazumijevalo i odlazak na putovanja. Zapravo fotografiju koristim kao alat za arheološko bilježenje nekih stvari oko mene koje se mijenjaju i time stvaram katalog promjena. Sve fotografije nastajale su dugi niz godina, a time sam se ponovo vraćao na ista mjesta što je metoda koju koristim. Ta vrsta pejzaža ili prostora u fotografiji govori o društvenim kretanjima i promjenama, o političkoj i ekonomskoj situaciji, i te se fotografije prepoznaju i ljudi se s njima mogu poistovjetiti.“, kazao je umjetnik prisutnoj publici koja je ovom prigodom stigla ne samo iz Pakraca i Lipika, nego i Daruvara, Kutine te okolnih naselja.

Izložba „Mali gradovi“ dio je projekta rezidencije Bojana Mrđenovića u Muzeju grada Pakraca koji je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a možete je razgledati do 12. studenog 2019. godine!

O AUTORU:

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Opću gimnaziju završio je u 2006. godine u Daruvaru, a 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. Godine 2015. diplomirao je na diplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutno angažiran kao umjetnički suradnik. Izlagao je na 15 samostalnih i više desetaka skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Živi i radi u Zagrebu.