LIPIK test
LIPIK test
Medianno
RAZVOJ CIKLOTURIZMA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Biciklističko odmorište postavljeno u Klisi

19.10.2019. 10:08 | 877 pregleda | Lifestyle

Prateći europske trendove u kojima aktivni turizam ima sve više ljubitelja, Požeško - slavonska županija, u suradnji s Ministarstvom turizma, već tri uzastopne godine ulaže u cikloturističku infrastrukturu te je ovim projektom završena III faza projekta razvoja cikloturizma u našoj županiji.

Piše:
Matija Kulhavi

U sklopu Projekta postavljeno je 10 biciklističkih odmorišta sa solarnim panelima opremljenim stolom s klupama, led rasvjetom, utičnicom za punjenje mobilnih uređaja, košem za smeće i držačem za bicikle.

Odmorišta su postavljena u skladu s dinamikom provedbe projekata Operativnog plana razvoja cikloturizma u Požeško - slavonskoj županiji.

Jedno od 10 postavljenih biciklističkih odmorišta nalazi se i na području Lipika, točnije u Klisi, dok se ostala odmorišta nalaze u Pakracu, Požegi, Pleternici, Kutjevu, Velikoj, Čaglinu, Kaptolu i Zvečevu.

Biciklizam u Republici Hrvatskoj postaje sve popularniji pa je tako uvršten i kao jedna od nezaobilaznih ponuda aktivnog turizma naše županije s više od 1000 kilometara biciklističkih staza.

"Jedna od mnogobrojnih zadaća turističkog ureda jest pisanje i realizacija turističkih projekata te provođenje strategije turizma, kako Požeško-slavonske županije, tako i Grada Lipika. Tijekom 2018. i 2019. godine se u ovom projektu za 10 ciklostanica stopio razvoj cikloturizma na temelju strategije i povećanja kvalitete biciklističkih staza.", izjavio je Hrvoje Kovačić, voditelj Turističke zajednice grada Lipika pa dodao - "Na području Lipika smo odredili par parametara za najbolju implementaciju, koje sam odradio. Trebalo je odabrati zemljište koje je u vlasništvu Grada Lipika radi lakših dozvola postavljanja, da može služiti i lokalnom stanovništvu, a koje se ujedno nalazi na našoj novoj županijskoj biciklističkoj ruti PSŽ1 (plavi znakovi u Lipiku), ali i također koje je u okolnom ruralnom području jer smo željeli pružiti zanimljivost i funkcionalnost tamo gdje je potrebna. U slučaju da nekoga cikloturista uhvati nevrijeme ili ostane bez baterije, lako će se snaći u Lipiku, ali ovako će se moći odmoriti i navečer uz rasvjetu te napuniti mobitel i bezbrižno koristiti i staze oko Lipika. Dodatan plus je i to što može upoznati i lokalno stanovništvo koje će također koristiti ovu pogodnost novog sadržaja jer je uz Društveni dom i dječje igralište. Podsjećam da smo također nedavno postavili ciklostanicu za popravak na udaljenom Ramincu. Tako povećavamo kvalitetu turizma cijelog područja. Uz Pakrac u ovom projektu polako zajednički zaokružujemo istu priču kao objedinjene prepoznatljive destinacije i za bicikliste."

Podsjetimo se da je prvog dana listopada Požeško-slavonska županija bila i domaćin prve etape međunarodne biciklističke utrke CRO RACE čiji se cilj nalazio upravo u Lipiku. Utrku je uživo prenosio HRT, a izravan prijenos bio je emitiran i na Eurosportu. Televizijski prijenos emitirale su i brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata (u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji) i to u 190 zemalja, tako da su prizori iz Lipika otišli u čitavi svijet. Naime, osim sportskog segmenta, utrka CRO Race donijela je i brojne koristi za turističku promociju Hrvatske, ali i naše Požeško-slavonske županije, odnosno Grada Lipika u inozemstvu.