LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2

Mnoštvo manifestacija ovog listopada; u Požegi, Novskoj, Pakracu i Dobrovcu

18.10.2019. 19:47 | 1621 pregleda | Lifestyle

Ljetne vrućine i sezona godišnjih odmora su daleko iza nas, a dolaskom jeseni u Lipiku i njegovoj široj okolici započele su brojne jesenske kulturno umjetničke i zabavne manifestacije poput nedavne Fišijade, Ajvarfesta i Dana nacionalnih manjina u Lipiku.

Piše:
Tomislav Ević

Oni koji su željni promjene i zabave, a vjerujemo da većina naših čitatelja nema ništa protiv zabave, imaju priliku posjetiti i provesti se na mnogim listopadskim manifestacijama od kojih ćemo Vam ukratko navesti one koje se odvijaju ovog i narednog vikenda.

VETOVO

Ako Vam nije daleko otići do Vetova, ondje Vas ove nedjelje (20.listopad) u Turističkom naselju Schon Blick očekuju 6. Etnosusreti Požeštine u okviru kojih će se održati i 6. Čvarkijada, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove.. Cilj Etnosusreta Požeštine je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva. U sklopu Etno susreta Požeštine organizirana su i zanimljiva natjecanja; Izbor najstarije narodne nošnje – Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva – Izbor tradicijskog uređenja stola – Izbor autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju - Festival voćnih rakija, likera i pekmeza – Sportski susreti starih sportova, te Šokački sokak – odlično prihvaćen sajam autohtonih proizvoda.

NOVSKA

Grad Novska ovaj tjedan slavi svoj Dan grada i blagdan Lukova. Slavlje je započelo tjedan prije, u petak 13. listopada, a njegova kulminacija je ovaj vikend, od 18. do 20. listopada. Od petka do nedjelje u okviru Lukova u Novskoj očekuju Vas raznoliki sadržaji od onih edukativnih i povijesnih, do turnira, starinskih igara, folklornih susreta, tamburaške glazbe i koncerata Maje Šuput, Joleta i Gipsy Jazz Quarteta te drugih sadržaja koje su vam detaljno navedene u priloženom programu.

PAKRAC

Tradicionalni međunarodni Sajam Slavonski banovac, manifestacija koja u Požeško-slavonsku županiju i Pakrac već 11 godina privlači brojne posjetitelje i ljubitelje srednjovjekovne tradicije, održat će se 19. listopada na prostoru oko Gradske tržnice. Zbog preuređenja središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića, gdje se manifestacija održavala ranijih godina, Sajam po prvi puta mijenja lokaciju, no ne i atraktivnost sadržaja, budući da posjetitelje i ove godine očekuju bogat zabavni program, raskošna gastronomska ponuda, prezentacije srednjovjekovnih običaja te štandovi na kojima će se predstaviti obrtnici iz cijele Hrvatske.

Sajam počinje u 10 sati degustacijom i prodajom proizvoda na štandovima, svečano otvorenje predviđeno je za 13 sati, dok će se u 15 sati održati tradicionalni Grahfest, natjecanje u pripremi graha u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, za koji se ove godine prijavilo preko stotinu ekipa!

Tijekom cijelog dana glumci će, obučeni u srednjovjekovnu opravu, poučavati mačevanje i borilačke vještine, a za najmlađe će biti upriličena srednjovjekovna predstava te već tradicionalna bitka za kovnicu novca. Prave srednjovjekovne delicije posjetitelji će moći kušati u krčmi “Kod veprove glave”. Bogat program završit će proglašenjem pobjednika Grahfesta te večernjim koncertom Zlatka Pejakovića.

DOBROVAC

Za kraj smo ostavili Tradicionalno Slavonsko kolinje i Čvarkijadu koje po treći put organizira Udruga za očuvanje narodnih običaja Lido iz Dobrovca i koje će se održati u subotu 26. listopada u Sportskom centru Dobrovac.

Manifestacija je to koja njeguje tradicijski način života i koja će vam pokazati tradicionalno kolinje i običaje koji se vežu uz ovaj obred koji je nekad imala svaka kuća slavonskog sela.
Događaj započinje tradicionalnim doručkom u 9,00 sati, zdravicom domaće kuhane rakije uz degustaciju ponude domaćih čvaraka, kobasica i ostalih proizvoda slavonskog sela nakon čega slijedi cjelodnevno druženje uz obred kolinja.