LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
KPD Sloga

Kazališne poslastice ove jeseni u Hrvatskom domu

07.10.2019. 23:16 | 969 pregleda | Lifestyle

Piše:
Compas

Kulturno prosvjetno društvo "Sloga" najavljuje bogatu kazališnu jesen pa će se tako već ove srijede, 9. listopada s početkom u 19 sati odigrati renesansna komedija „Mušica“ u izvedbi Gradskog kazališta Sisak.

U svom remek djelu Angela Beolcoa Ruzante “Mušica” kroz četiri lika preispituje snagu takvog temelja društva kao što je to brak i dolazi do jasnog zaključka da se nikakav kalup i model ne mogu primijeniti na ljudske emocije. Veselo se smijući naravi čovjeka, koja se nije promijenila od renesanse do danas, upućuje nas u dragocjene prostore emotivnosti, a ova se komedija žanrovski oslanja na Commediu dell’ arte.

Teatar EXIT Zagreb gostuje 21. listopada s monolog komedijom Münchhausen u kojoj nastupa Vilim Matula, a predstavu kao redatelj potpisuje Boris Kovačević.

O tome zašto čovjek laže i kako to čini napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen plijeni bujnošću razmahane mašte. Njegove laži nisu međutim plod demagoškog manipuliranja zrncima istine. Takvim se lažima posvuda na našem planetu služe prepredeni pozemljari, čineći to na svim životnim razinama u obliku sofisticiranih biznismenskih trikova, visokoparnih kulturnjačkih prepucavanja i malignih političarskih smicalica. Münchhausenovi lažopleti spram svega ovoga benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje.

Tri dana kasnije, u četvrtak 24. listopada u 19 sati BOOM Teatar Zagreb izvest će, ovog puta u caffe baru CINEMA, predstavu grupe domaćih autora „Po domaću“.

Riječ je o autorskom projektu mladih umjetnika i glumaca Marine Pejnović, Katarine Strahinić, Paška Vukasovića i Silvija Mumelaša, koji su ovu predstavu namijenili publici starijoj od šesnaest godina.

Radnja predstave se zapliće slučajnim susretom dvojice kolega sa studija, koji se nastavlja zajedničkom večerom u domu jednoga od njih. Na vidjelo izlaze disfunkcionalnost, strah i apatija njihove generacije koju vrijeme nije umanjilo, već potenciralo. Priča njihove generacije ispričana je vremenskim skokovima kroz koje nas vodi supruga domaćina večere. Ona se pokušava sjetiti uzroka koji ih je doveo do onoga što danas jesu.
U studenom (22.11.2019. u 19 sati) nas očekuje urnebesna komedija "Velika zvjerka" u izvedbi Planet art Zagreb. - Tri poslovna čovjeka raznih životnih dobi dolaze na veliku poslovnu konvenciju na kojoj bi mogli zauvijek financijski osigurati sebe, svoje obitelji i djelatnike tvrtke. Što je biznis, koja su njegova pravila, u čemu je tajna uspjeha…? Velika Zvjerka pokušava naći odgovore na ta pitanja baveći se ljudskom egzistencijom potpuno izvan uobičajenih obrazaca razmišljanja o biznisu.


DNM ispod