LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Festival multikulturalnosti

Bogatim kulturnim programom obilježen Dan nacionalnih manjina Grada Lipika

22.09.2019. 07:36 | 2922 pregleda | Lifestyle

Tradicionalna manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina praćena bogatom gastronomskom ponudom udruga i vijeća nacionalnih manjina s područja Grada Lipika održana je 21. rujna u šatoru podno Jelkinog brijega u lipičkom perivoju. Ove godine, za razliku od prethodnih, kad se svaka manjina predstavljala zasebno, zajednički su se predstavile sve nacionalne manjine koje žive na području Grada Lipika pa su tako tijekom kulturno-umjetničkog programa prikazale bogatstvo narodnih običaja i kulture svog naroda, a nakon toga su posjetitelji počašćenim s autohtonim jelima i kulinarskim specijalitetima iz talijanske, ukrajinske, srpske, mađarske i češke kuhinje.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku programa prisutnima se obratio lipički gradonačelnik Vinko Kasana poželjevši dobrodošlicu svim nazočnima, među kojima su bili i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar te predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, kao i požeško-slavonski dožupan Miroslav Grozdanić te pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović iz redova srpske nacionalne manjine.

Nacionalne manjine su bogatstvo za naše društvo

"Grad Lipik je za sve svoje stanovnike više nego prijatelj, to želimo pokazati svakim danom, a posebno smo ponosni na ovaj dan koji smo proglasili Danom nacionalnih manjina Grada Lipika jer ova manifestacija je iz godine u godinu sve ljepša i posjećenija, a ovaj put i malo drugačija jer će svoje kulturno, tradicijsko, folklorno i kulinarsko bogatstvo predstaviti sve nacionalne manjine zajedno.", rekao je gradonačelnik Vinko Kasana te dodao da u Lipiku svi građani žive punim plućima jer ne može se grad razvijati ako nisu zadovoljeni oni osnovni uvjeti koji se odnose na to da stanovnici budu sretni, zadovoljni i sigurni te da sve svoje kreativnosti i zamisli mogu ostvariti kako u poduzetništvu, tako i u kulturi, znanosti i u svemu onome u čemu su dobili dar od Boga.

Bogatstvo kulturno - umjetničke baštine

Nakon obraćanja lipičkog gradonačelnika uslijedio je kulturno - umjetnički program tijekom kojeg su se prvi predstavili članovi talijanske nacionalne manjine Grada Lipika s folklornom skupinom s narodnim nošnjama i plesovima iz pokrajine Belluno te dječjom dramskom skupinom u scenskom nastupu "Naše bake i djedovi - I nostri nonni". Program je nastavljen s nastupom pjevačke skupine Češke Besede Gornji Daruvar koja djeluje više od 17 godina i na repertoaru izvodi kako češke tradicionalne tako i hrvatske pjesme. Zatim su nastupili članovi Zajednice Mađara Dežanovac koji su se publici predstavili s pjevačkom skupinom, folklornom skupinom "Leptirići" sa spletom mađarskih plesova južnog Podunavlja i folklorna skupina "Čardaš" s Friš čardašem. Srpsku zajednicu u kulturno - umjetničkom programu predstavilo je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, pododbor Zapadna Slavonija iz Pakraca s pjesmama "Kroz moju baščicu", "Ej skidaj majko s prozora cvijeće", "Oj djevojko draga dušo moja" i "Jelen pase po gorici travu" (krivo kolo), a program je završen nastupom KUD-a "Lipik" koje je osnovano s ciljem promicanja i očuvanja kulture, folklora, tradicije i običaja lipičkog kraja.

Raznovrsna ponuda kulinarskih specijaliteta

Nakon kulturno-umjetničkog programa svi gosti mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koju su im priredili članovi Udruge ukrajinsko - hrvatskog prijateljstva, Društva Mađara Lipik, Zajednice Talijana Lipik, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika te Češke nacionalne manjine Grada Lipika.

 

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/