Delfin
LIPIK test
Bazeni Lipik

Lipički Talijani na degustaciji tradicionalnih jela u Galižani, pakrački Mađari obišli mađarsko more - Balaton

07.08.2019. 08:47 | 1197 pregleda | Lifestyle

Protekli je vikend za predstavnike nekih udruga nacionalnih manjina našeg zavičaja bio prilično aktivan. Tako su predstavnici Zajednice Talijana Lipik u Istri sudjelovali na Degustaciji tradicionalnih jela Galižane, dok su članovi Društva Mađara Pakrac boravili u Mađarskoj gdje su obišli Tihany koji se nalazi na sjevernoj obali Jezera Balaton, na najvećem istoimenom poluotoku.

Piše:
Matija Kulhavi

Predstavnici Zajednice Talijana Lipika, Snježana i Ivan Zandona te Lionella i Krešimir Brisinello sudjelovali su protekli vikend na XIII Degustaciji tradicionalnih jela Galižane u Istri.

Ovu gastro manifestaciju organizira Zajednica Talijana Galižane, a predstavnici Zajednice Talijana Lipik već treću godinu sudjeluju na toj manifestaciji gdje redovito predstavljaju svoja tradicionalna jela. Stoga su brojni posjetitelji ove istarske manifestacije mogli degustirati specijalitete poput konjske salame, domaćeg dimljenog sira, palente, ali i kolača krostate.

Ovakvim gostovanjima i predstavljanjem svojeg rada, lipički Talijani stvaraju nove kontakte, izmjenjuju iskustva, a isto tako upoznaju i članove drugih talijanskih zajednica koje djeluju u sklopu Talijanske Unije.

Dok su članovi Zajednice Talijana Lipik boravili u Istri, članovi Društva Mađara Pakrac s članovima Zajednice Mađara Daruvar istovremeno su boravili u Mađarskoj, ali ovom prilikom nisu predstavljali svoje kulinarsko umijeće, nego je put bio edukativnog karaktera. Naime, obišli su Tihany, naselje na istoimenom poluotoku u čijem se središtu nalazi poznati benediktinski samostan, Opatija Tihany, koju je 1055. godine osnovao mađarski kralj Andrija I., koji je i pokopan u njezinoj kripti. Povelja o osnutku ove opatije je prvi sačuvani zapis na mađarskom jeziku.

S mjesta na kojem se nalazi samostan pruža se najbolji pogled na jezero Balaton, najveće jezero u središnjoj Europi čija površina iznosi 592 km2, s dužinom od 77 km i širinom od 4 do 14 kilometara. Jezero se nalazi na 104 metra nadmorske visine, s najvećom dubinom od 12,2 metra.

I ostatak ljeta zasigurno će biti aktivan za vrijedne članove ovih dviju udruga jer uskoro se približava manifestacija Lipovljanski susreti, najveća manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj na kojoj već godinama sudjeluje i Zajednica Talijana Lipik, kao i Društvo Mađara Pakrac.