Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
Vladimir Paurić

Lipički slikar naive ne miruje nego i dalje stvara prepoznatljiva umjetnička djela

01.08.2019. 11:01 | 1135 pregleda | Lifestyle

Premda je u mirovini duže od dva desetljeća, za poznatog lipičkog slikara naive Vladimira Paurića nikako ne možemo reći da miruje. Naprotiv, sa svoje 83 godine života i dalje kontinuirano i predano stvara umjetnička djela prepoznatljivog i karakterističnog stila, zbog kojih je u konačnici i dobio epitet slikara naive.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako nam je rekao ovaj vitalni osamdesettrogodišnjak, on u slikanju pronalazi izvor radosti, unutarnji mir i neizmjerni užitak te gotovo da ne prođe dan da ne posegne za kistom kojim živim bojama na platno pretače neki od motiva s Pakre ili okolnih slavonskih krajolika.

Slikarstvom se bavi gotovo pola stoljeća, a do sada je izlagao diljem Hrvatske, ali i izvan nje, u Njemačkoj i Austriji. Posljednju je izložbu imao u studenom prošle godine u Mramornim kupkama Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, a želja mu je izložiti svoja djela i u Muzeju Grada Pakraca.

Od našeg posljednjeg posjeta, gospodin Paurić je stvorio nova slikarska djela, poput onog kojeg je nazvao „Udvaranje“, a koje odiše jednostavnošću, prepoznatljivim naivnim simbolizmom i karakterističnim motivima.

Premda su tijekom Domovinskog rata mnoge slike uništene s obzirom na to da je kroz obiteljsku kuću Paurićevih u lipičkoj Ulici Ante Starčevića prošla granata, slika sv. Leopolda Bogdana Mandića i dalje visi na zidu. Naime, ona je ostala netaknuta.

"Ruža hrvatska"

Ipak, ono po čemu je postao poznat jest portret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nazvan „Ruža hrvatska“. Upravo je taj portret privukao pažnju brojnih medija, kako lokalnih, tako i nacionalnih pa se za lipičkog slikara naive čulo diljem Lijepe naše.

Svi zaljubljenici u naivu i likovnu umjetnost, koji dosad nisu upoznali bogato likovno stvaralaštvo Vladimira Paurića, zasigurno će imati priliku posjetiti neku od njegovih budućih izložbi, budući da on neumorno nastavlja stvarati slike prepoznatljivog naivnog simbolizma.