LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
IX. IVANJSKI KRIJESOVI I FESTIVAL JANJETINE U DOBROVCU

Ekipa NK Dobrovac ispekla najbolju janjetinu

29.06.2019. 07:19 | 2229 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, bogatim zabavnim programom Dobrovčani i njihovi gosti iz okolnih naselja i gradova, u petak, 28. lipnja, tradicionalno su na sportskim terenima u Dobrovcu obilježili IX. Ivanjske krijesove, običaj paljenja vatre u prigodi rođenja sv. Ivana Krstitelja, a u sklopu ove manifestacije po prvi je put održan i Festival janjetine, vrhunski događaj koji je privukao brojne znatiželjnike i zaljubljenike u gastronomiju.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovogodišnji, deveti po redu Ivanjski krijesovi i prvi Festival janjetine, koji su se trebali održati protekle nedjelje, bili su odgođeni zbog vremenskih neprilika koje nisu dozvoljavale da se natjecanje i cjelodnevna zabavna manifestacija održe, stoga je sve odgođeno za petak, 28. lipnja i nije se pogriješilo. Lijep i sunčan dan privukao je brojne posjetitelje na sportske terene u Dobrovac gdje se tijekom poslijepodnevnih sati uz bogatu i šaroliku ugostiteljsku ponudu održavala svojevrsna vrtna zabava uz glazbeni program popularne grupe "Plava laguna", a paralelno s time osam ekipa (Lipkom Lipik, Društvo Mađara Lipik, Panjine, LIDO Dobrovac, HDZ Lipik, NK Dobrovac, Udruga za pomoć u kući, Grad Igal) se natjecalo u pečenju 270 kg janjetine.

Ocjenjivačka komisija imala je zadatak da ocjenjuje na osnovu pet elemenata (izgled tanjura, urednost serviranja, boja, miris, sočnost i okus), a osim ekipe koja je ispekla najbolju janjetinu, birala se i najatraktivnija pečenjarska tehnologija, odnosno najbolji stroj za pečenje na temelju inovativnosti, urednosti stroja i sigurnosti za rukovanje.

Vrhunac večeri - paljenje Ivanjskog krijesa i proglašenje pobjednika

Vrhunac večeri bilo je paljenje gotovo četiri metra visokog krijesa kojeg su zapalili Ivan Kaurin, Siniša Poletto, Tomislav Adžijević i Mario Pruša, nogometaši NK Dobrovac koji je nedavno osvojio titulu prvaka 2. ŽNL, a zatim se prešlo na proglašenje pobjednika Prvog festivala janjetine.

Tako je nagradu za najbolje pečenu janjetinu i poklon bon od 1.000 kuna, prema izboru tročlane ocjenjivačke komisije, u čijem su sastavu bili Nada Zeljković, Miroslav Kurić i Antun Nenadović, pripala ekipi Nogometnog kluba Dobrovac, dok je preostalih sedam ekipa zauzelo druga mjesta.

Nagrada za najbolji stroj za pečenje i poklon bon od 500 kuna pripala je ekipi LIDO Dobrovac, a oni su pak osvojenu nagradu odlučili prepustiti ekipi Udruga za pomoć u kući, koja se isto tako iskazala svojom inovativnošću u pečenju.

Prisutnoj se publici obratio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je uputio čestitku organizatoru, Udruzi za očuvanje narodnih običaja LIDO, na još jednoj izvrsno organiziranoj manifestaciji, a potom je Marijan Poletto, predsjednik ove Udruge, za koju i ovom prigodom moramo naglasiti kako je jedna od najaktivnijih i najbolje organiziranih udruga na našem području, podijelio zahvalnice i poklone izvođačima, sponzorima i prijateljima dobrovačke udruge.

I ove su godine svojim posjetiteljima vrijedne članice i članovi Udruge LIDO pripremali palačinke i pečene kobasice, a u sklopu manifestacije organizirana je i tombola na kojoj je glavna nagrada bila kosilica za travu.

FOTOGALERIJA