LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
7. DAN ZDRAVLJA, REKREACIJE I ZDRAVE PREHRANE U LIPIKU

Uz pomoć edukacije, kvalitetne prehrane i sportske rekreacije do savršenog zdravlja

16.06.2019. 06:49 | 794 pregleda | Lifestyle

Briga o zdravlju i promocija zdravog načina života te niz edukacija i radionica, kao i interakcija s posjetiteljima, bila je u samom središtu 7. Dana zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane u Lipiku koji je održan 15. lipnja te je, kao i prethodnih godina, svojim posjetiteljima ponudio čitav niz zabavnih i sportskih sadržaja.

Piše:
Compas

Za razliku od dosadašnjih, manifestacija se ove godine održala u onom dijelu parka koji se nalazi nadomak današnjeg Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik (negdašnji Dječji dom) i na čijem se igralištu održavala još jedna manifestacije ili bolje rečeno spektakl - Lipik 3x3 Challenger na kojem je ove godine nastupilo 16 ekipa iz čak 12 zemalja s područja Europe i Azije i koji je stoga i ovaj put poprimio međunarodni karakter. Tako, skoro jedna do druge, ove dvije manifestacije zajednički su zapravo činile jednu kompaktnu cjelinu kojom se Grad Lipik predstavio kao mjesto čije su manifestacije i aktivnosti, koje su vezane uz sport, razonodu i zdrav život, jedna od strateških odrednica razvoja.

Tijekom cijelog dana organizatori, Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika uz brojne su partnere ponudili bogati program s nizom aktivnosti, dok je u središtu događanja, osim radionica i edukacija, bila ponuda tridesetak izlagača od kojih je, manje ili više, svaki nudio neki svoj autohtoni, ali prije svega, zdravi proizvod.

Uz poligone za različite sportove, poput odbojke, badmintona, stolnog tenisa, nogometa, tenisa, jahanja i biciklizma, posjetiteljima je u suradnji s Toplicama Lipik organizirano besplatno mjerenje sastava tijela i tjelesne mase na njihovu štandu.

Predstavnici udruge „Život i zdravlje“ prezentirali su načela principa zdravlja i priređivali smoothie i lagane miješane salate, a predstavnici OPG “Jareš“ su pripremali „Zdravi sirni obrok“ te hladne proteinske napitke, itekako potrebne po vrućem i sunčanom vremenu.

Također, polaznice streetworkout kluba prezentirale su nove igre s gravitacijom, a brojni su lokalni klubovi i udruge prezentirali svoj rad, dok je građanstvo imalo priliku besplatno se provozati fijakerom Državne ergele Lipik ili turističkim vlakićem po Lipiku.

Zainteresiranom je mnoštvu predstavljena krav-maga, izraelska borilačka vještina s primarnim ciljem samoobrane i zaštite, a moglo se primjerice naučiti i vlastoručno izraditi pastu za zube u radionici koju je prezentirao Centar za aromaterapiju iz Zagreba.

Jadranske srdele u lipičkom perivoju

U gastro ponudi, koja se bazirala prvenstveno na zdravim namirnicama mogle su se kušati jadranske srdele s gradela koje su pripremili Dalmatinci, odnosno članovi HVIDRA-e Kaštela, inače dobri prijatelji članova lipičke i pakračke HVIDRA-e. I ove je godine akcija imala humanitarni karakter prikupljanja pomoći, jer sav prihod je bio namijenjen udruzi „Latica“ iz Pakraca i Lipika.

Bilo je u ponudi i raznih voćnih osvježenja, proizvoda od meda, zamjenskih prehrambenih namirnica i prirodnih sokova, a veliku pažnju posjetitelji su podarili prepoznatljivoj terasi Pivovare Slavonica koja se nalazila u debelom hladu lipičkog perivoja.

FOTOGALERIJA