Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
DANI TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE U PLOŠTINAMA

Najbolju konjsku salamu proizvode Ana Bruneta, Ivan Feltrin i Antun Bruneta

05.05.2019. 19:01 | 1831 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Zajednice Talijana "Liberta" Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame - izvorno Ploštine, a povodom Dana talijanske nacionalne manjine, u subotu, 4. svibnja u Ploštinama je održano sedmo po redu natjecanje u ocjenjivanju talijanske konjske salame na kojem svake godine sudjeluje veliki broj proizvođača ove delicije.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako je bilo i ovog puta. Naime, natjecanju je pristupio trideset i jedan proizvođač konjske salame, a natjecalo se u tri kategorije – I. mali proizvođači, II. srednji proizvođači i III. veliki proizvođači. Svi oni su dali svoje uzorke na uvid peteročlanom žiriju koji je kroz ocjenjivanje izgleda piketa, okusa, boje, mirisa, masnoće, zrelosti te naknadnog okusa izabrao one najbolje.

U kategoriji malih proizvođača, u kojoj je sudjelovalo 11 natjecatelja, pobijedila je Ana Bruneta, druga je bila Silvija Kozić, a treći Petar Sabo.

U kategoriji srednjih proizvođača, koja je s 12 natjecatelja bila najbrojnija, stučni žiri je ocijenio da najbolju salamu proizvodi Ivan Feltrin. Odmah iza njega, na drugom mjestu, nalazi se salama čiji je proizvođač Nevio Ježabek, dok je na trećem mjestu salama koju je napravio Davor Sabo.

U konkurenciji velikih proizvođača pristupilo je 8 natjecatelja, a najbolju konjsku salamu ima Antun Bruneta, drugo mjesto osvojila je Mirjana Straga, a treći je bio Antun Ježabek.

Nagrade i medalje pobjednicima su uručili Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije i Paolo Demarin, predsjednik skupštine Talijanske Unije.