Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
BOGATSTVO KULTURNIH UDRUGA

U Jakšiću održan 8. Županijski kulturni mozaik

15.04.2019. 11:12 | 532 pregleda | Lifestyle

Povodom Dana Požeško-slavonske županije u subotu, 13. travnja u dupkom ispunjenoj Sportskoj dvorani Osnovne škole Mladost u Jakšiću održan je 8. po redu Županijski kulturni Mozaik kojeg je organizirala Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije. Među brojnim društvima i udrugama koje su nastupile, ovom su se prigodom predstavili i članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik, kao i članovi KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre te „Češke Besede“ Prekopakra.

Piše:
Matija Kulhavi

Višesatni program su započeli umirovljenici Jakšića, a potom su uslijedili HKUD ”Slavonija” Jakšić, KUD “Šijaci” Biškupci, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD ”Berda” Brestovac, Češka Beseda Kaptol, Češka Beseda Bjeliševac, KUD “Seljačka sloga” Prekopakra, Muška pjevačka skupina “Grabarčani”, UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Zavičajno društvo KUD ”Rama” Pleternica, GKUD Požega, Češka Beseda Prekopakra, KUD “Orljava” Pleternica, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD “Bektež”, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, Gradski pjevački zbor Lipik, KUD “Požeška dolina” Požega i Glazba Jakšić.

Sve nastupe ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, za ples, dipl. etnologinja Dubravka Matoković za nošnje i Slaven Batorek za glazbu, a najbolji će predstavljati županiju na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Okupljenim sudionicima i posjetiteljima ovom se prilikom obratio i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. „Sa zadovoljstvom smo se obvezali na domaćinstvo Kulturnog mozaika u suradnji s HKUD-om „Slavonija“ i ostalim mjesnim udrugama i napravili sve kako bi se i gosti i izvođači dobro osjećali.“, kazao je načelnik.

Pozdravljajući okupljene u sportskoj dvorani požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je podsjetio kako županija slavi svoj 809.rođendan. „Zahvaljujem vam se što niste zaboravili korijene, niste zaboravili djedove i očeve, majke i bake, ali još važnije, niste zaboravili da to nasljedstvo prenosite na mlade generacije koji se ponose onime odakle su došli roditelji. Dragi prijatelji, naša je obveza čuvati kulturu i tradiciju i pronositi ju diljem Hrvatske i Europe, a Županija će vam u tome i dalje svesrdno pomagati. Jer, pjesma i molitva su nas sačuvali i održali.“, istaknuo je župan.

Foto: D. Mirković