Delfin
Delfin
Medianno
XII. Koncertna sezona u Lipiku

Gitarist Tomislav Vukšić nastupio u Multikulturalnom centru

14.04.2019. 08:13 | 817 pregleda | Lifestyle

Sedmim redovitim koncertom, u subotu 13. travnja 2019. nastavljena je XII. Koncertna sezona u Lipiku, a na koncertu je nastupio gitarista Tomislav Vukšić, član gitarskog tria „Elogio“ (uz Pedra Rodriguesa i Petrita Ҫekua) i docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Piše:
Matija Kulhavi

Na sedmom redovitom koncertu XII Koncertne sezone u Lipiku, koji je održan u subotu 13. travnja u Multikulturalnom centru, ljubitelji klasične gitare došli su na svoje.

Prvi dio programa sastavljen od obrade Bachove Treće Partite za violinu solo BWV 1006 i Varijacija kroz stoljeća talijanskog skladatelja Castelnuova – Tedesca bio je nazovimo to „ozbiljniji“ ponešto kontemplativan.

U drugom djelu prevladavali su „oni“ zvuci gitare kako ju valjda svi zamišljamo. Taj „španjolski duh“ posebno je bio izražen u trećem stavku (Allegro non troppo) Ponceove Sonate br. 3 i naravno u Rodrigovoj Sonati Giocosa. Treći stavak (Allegro) iz te sonate dočarava onaj duh Andaluzije … čašu Rioje (Rjoxa) na žarkom španjolskom suncu. To je očito prepoznala i malobrojna publika koja je svojevrsnim ovacijama nagradila maestra Vukšića, a za uzvrat gost je u dodatku izveo legendarni Asturias (Leyenda), No. 5 iz Suite Española Isaaca Albeniza.

Također treba napomenuti da je cijeli koncert odisao nevjerojatnom čistoćom izvedbe, što pokazuje da nam je u gostima bio jedan od vrhunskih hrvatskih gitarista. (D.M.)


Tomislav Vukšić (Zagreb, 1980.) stekao je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u razredu Ratka Podvorca. Gitaru je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka 2005., a dvije godine kasnije završio je poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u razredu Zorana Dukića.

Pohađao je majstorske tečajeve vodećih svjetskih gitarista i pedagoga kao što su Pavel Steidl, Carlo Marchione, Pablo Márquez, Aniello Desiderio, Timo Korhonen, Angelo Gilardino, Thomas Offerman, Ana Vidović, Hubert Käppell i drugi.

Ostvario je niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Češkoj, Portugalu, Švicarskoj i Nizozemskoj. Za vrijeme poslijediplomskog studija dodijeljena mu je prestižna stipendija Huygens Scholarship Programme namijenjena najnadarenijim studentima.

Dobitnik je niza visokih nagrada na državnim natjecanjima kao i na međunarodnim gitarističkim natjecanjima: Državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2003. (Dubrovnik, 2. nagrada), Festival Internacional de Guitarra Clássica Guitarmania 2006. (Almada, Portugal, 1. nagrada), Twents Gitaar Festival 2007. (Enschede, Nizozemska, 2. nagrada), Alhambra Gitaar Festival 2007. (Alkmaar, Nizozemska, 1. nagrada i nagrada publike).

Član je gitarskog tria Elogio (uz Pedra Rodriguesa i Petrita Ҫekua). Zaposlen je kao docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.