Delfin
LIPIK test
Medianno
MUZEJ GRADA PAKRACA

Otvorena izložba pisanica kolekcionara Stjepana Pohižeka

11.04.2019. 07:47 | 1018 pregleda | Lifestyle

Vrijeme je proljeća,  buđenja i iščekivanja najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Da je Uskrs oduvijek bio veliko nadahnuće brojnim umjetnicima svjedoči izložba pisanica kolekcionara Stjepana Pohižeka koja je ovom prigodom u srijedu 10. travnja svečano otvorena u Muzeju Grada Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Izložba pisanica vezana je uz drevni običaj ukrašavanja jaja povodom ovog velikog blagdana. Jaje, kao stari pretkršćanski simbol klice života i rođenja u kršćansku religiju ulazi kao simbol novog života, uskrsnuća i uskrslog Krista.

Premda je naša domovina relativno mala, ona se odlikuje iznimno velikom raznolikošću u ukrašavanju jaja u preduskrsno vrijeme. Simbolika pisanice kao ukrašenog jajeta puno je dublja nego što se to na prvi pogled čini. Naime, još je sv. Augustin zapisao kako je u 5. stoljeću jaje postalo općeprihvaćeni simbol Kristova uskrsnuća i vječnog spasa, a negdje od 1000. godine počeo se širiti i običaj međusobnog darivanja pisanica među kršćanima. Upravo pisanice danas simbolički predstavljaju Uskrs te se bez njih ovaj blagdan teško može i zamisliti.

"Ovogodišnja izložba pisanica u pakračkom Muzeju razlikuje se od dosadašnjih - naime, riječ je uglavnom o drvenim pisanicama koje su djela različitih suvremenih autora, ukrašene različitim tehnikama, a svaka od njih na sebi nosi pečat umjetničke osobnosti. Pisanice su dio zbirke velikog kolekcionara Stjepana Pohižeka koji ih godinama neumorno prikuplja i predstavlja javnosti.", kazala je ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik prilikom otvorenja izložbe koju je svojim glazbenim nastupom uveličao i Stjepan Mateš, učenik Osnovne glazbene škole Pakrac.

Na ovoj je izložbi izloženo više od 150 pisanica različitih autora i to iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, a ima ih čak i iz Koreje. Također, na izložbi su po prvi put predstavljene i pisanice lokalnih; pakračkih, lipičkih i daruvarskih autora: Bore Grčevića, Siniše Njegovana Stareka, Dragice Kobetić te Pere Antunovića. Bogatstvo različitih umjetničkih izraza vidljivo je iz načina na koji svaki od autora pristupa ukrašavanju svojih pisanica. Svi polaze od istog predloška, a ishod je svaki put drugačiji. Suvremeni je to pristup ukrašavanju jaja i reinterpretacija onih nekadašnjih tradicijskih načina ukrašavanja.

Izložba će biti otvorena do početka mjeseca svibnja, a dotad će posjetitelji Muzeja moći uživati u ljepoti, raznolikosti i bogatstvu umjetničkih ideja koje se iščitavaju s ovih okruglih malih umjetničkih djela.

FOTOGALERIJA