Upit2
banner sezame okoliš
AS obrt
LIPICANAC i DRŽAVNA ERGELA LIPIK

Živi spomenik Grada Lipika

07.03.2019. 10:28 | 746 pregleda | Lifestyle

Lipicanac, konj lipicanske pasmine i Kursalon simboli grada Lipika istaknuti i na njegovom grbu, u posljednjih skoro tri desetljeća prošli su pravu kalvariju. Kursalon, nekoć dika Lipika, neorenesansno zdanje napravljeno po uzoru na onaj Bečki, danas je još uvijek ruševina koja svjedoči o barbarstvu agresora, dok je lipički lipicanac svjedok i živi spomenik izdržljivosti života kojeg ni sva brutalnost i proživljena patnja nisu uspjeli zatrti.

Piše:
Tomislav Ević

Iako se nežive stvari poput Kursalona često romantiziraju i pripisuju im se ljudske osobine, živa bića poput konja sasvim konkretno doživljavaju bol i patnju, a lipicanci su patili dugi niz godina, točnije njih 16 od kad su prisilno iseljeni iz svog doma i tortura koju su prošli nezabilježena je u povijesti. Ergela Lipik u povijesti je u svjetskim razmjerima neslavno zapisana kao ergela koja je najduže bila u egzilu radi rata. Put na koji su lipički Lipicanci krenuli prije 28 godina bio je dug i mukotrpan i ove su plemenite životinje, ako ih možemo smatrati svojim sugrađanina i sunarodnjacima, bile logoraši u neprijateljskom zarobljeništvu čitavu jednu mladost, a možda i pola života?

U rujnu 1991. počela je noćna mora u Hrvatskoj, a lipicanci su se našli u samom epicentru. 118 rasnih grla lipičke ergele zahvatio je ratni vihor i divljanje razularenog agresora, koji je mrzeći sve što je hrvatsko divljački napao i ove plemenite životinje. Što od gušenja u zapaljenim štalama , što od metaka agresora, svoj kraj tog rujna doživjelo je 30 lipicanaca, dok je ostalih 88 oteto i skupa s ostalim vrijednim pokretninama odvedeno najprije u Lilić u Bosnu, a potom u Vojvodinu u Srbiji gdje su užasno loše tretirani, iskorištavani i izgladnjivani. Nakon dugih pregovora i nakon što je u tih dugih 16 godina više desetaka konja uginulo od gladi i iscrpljenosti, postignut je napredak i konji su napokon krenuli na put za Lipik. Tog 13. listopada 2007, vratilo ih se 66, od čega je svega 8 konja (3 pastuha i 5 kobila) izvorno oteto s Ergele dok su ostali bili njihovi potomci.

Tih su se dana i događanja prisjetili mnogi akteri koji su u njima sudjelovali u nedavno emitiranom dokumentarnom serijalu imena „Živi spomenici- tragovima konja“ emitiranom na hrvatskoj televiziji. Autor Damir Janeček, prvi dio serijala imena „Lipicanci – ponos slavonskih ravnica“ posvetio je lipicancu u Hrvatskoj i Lipiku, njihovom porijeklu i povijesti, te kako su postali dio hrvatske tradicije iako nisu izvorna hrvatska pasmina. Lijepa i na mahove tužna je to priča o ovim izuzetnim životinjama, ali ponajprije o izdržljivosti, uspjehu i preživljavanju te nadi koja nikada ne umire.

Kako je jedan od sudionika dokumentarca rekao „ergelu gradi njeno potomstvo“ tako je i ove godine to obistinjeno rođenjem novog života na ergeli. Krajem prošlog mjeseca, točnije 28. veljače 2019. oždrijebljena je najnovija nada lipičke ergele, Capriola V, žensko ždrijebe koje je ime naslijedilo od majke. Ona će uz ostale konje na ergeli biti jedna od onih koja će sudjelovati u vraćanju starog sjaja ergeli koja bi uz to trebala postati i edukacijski centar i svojevrsna banka genetskog materijala za unapređenje uzgoja svih pasmina konja u Hrvatskoj. Želimo joj mirnu, sretnu i potomstvom ispunjenu budućnost!