Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. horizont
TOPLICE LIPIK

Posađene trajnice na Cvjetne krevete

05.03.2019. 09:10 | 573 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

Bolesnici i članovi njihovih obitelji te djelatnici Toplica Lipik zajedno s prof. dr. sc. Silvom Butković Soldo i prof. dr. sc. Nadom Parađiković u subotu 2. ožujka osvježili su lice Cvjetnih kreveta ispred zapadnog krila bolničkog objekta Dependence. Podsjetimo se kako su povišene cvjetne gredice instalirane krajem 2017. godine u okviru zajedničkog projekta Grada Lipika, Toplica Lipik i Medicinskog te Agronomskog fakulteta iz Osijeka.

Posađene su permakulture aromatičnog bilja kadulje, mente, majčine dušice, lavande i drvenkaste sadnice fotinije. U sadnji su sudjelovali i bolesnici koji se kreću uz pomagala i koji pri kretanju zahtijevaju asistenciju druge osobe, a cilj implementacije terapije biljem je oporavak funkcije šake, psihološki učinak i socijalizacija osoba nakon moždanog udara i oboljelih od multipeskleroze, ali i svih drugih zainteresiranih.

Florikultura predstavlja nadstandard u neurorehabilitaciji i dobro je razvijena u zapadnim zemljama (Velika Britanija, Skandinavija, Švicarska, Kanada). Uz trajnice maćuhica i primula, uskoro će procvjetati prvi tulipani, a ovog proljeće započinje i procjena terapijskog učinka okupacionog rada s biljem, doznali smo od prim dr.sc. Senke Rendulić Slivar, spec. fizikalne i rehabilitacijske medicine te pročelnice bolničke djelatnosti i FRM-a.

Tom je prigodom održan i neformalni radni sastanak lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i prof. dr. sc. Butković Soldo, u nazočnosti predsjednika gradskog vijeća Grada Lipika Mladena Dolića, prim. dr. sc. Senke Rendulić Slivar i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo dipl. ms Ljerke Pavković, na kojem su razmatrane mogućnosti daljeg razvoja suradnje Medicinskog fakulteta Osijek , Grada Lipika i Toplica Lipik.