Upit2
banner sezame okoliš
Derbi
Tomislav Nemet – uspješni streličar SK "KUNA"

Usprkos invaliditetu živim ispunjen život

29.01.2019. 10:55 | 788 pregleda | Lifestyle

U sportskim izvještajima  u  kojima na našem portalu možete čitati o uspjesima koje članovi lokalnog Streličarskog kluba "Kuna" Pakrac postižu na brojnim natjecanjima diljem Hrvatske, često možete zamijetiti ime Tomislava Nemeta, „čudesnog djeda“ kako ga nazivaju klupski kolege, koji se nakon svakog natjecanja na kojem nastupi kući vrati s osvojenom medaljom, a ponekad i dvije. Bio je to dovoljan razlog da ga posjetimo u njegovoj obiteljskoj kući koja se nalazi na „Velikoj Krndiji“, a u kojoj svoje umirovljeničke dane provodi zajedno sa suprugom Milkom.

Piše:
Matija Kulhavi

Pri samom susretu, gospodin Nemet je istaknuo kako usprkos činjenici da je umirovljen kao invalid Domovinskog rata živi ispunjen život. Odrastao je u Lipiku u kojem je živio do sedmog razreda osnovne škole, radio je na lipičkoj Staklani, a u prosincu 1991. godine tijekom ratnih je operacija ranjen u Šeovici.

Uvijek je bio društveno aktivan pa je čak osam godina (dva mandata) bio i predsjednik HVIDRA-e Požeško-slavonske županije, prvi koji nije bio iz Požege, napomenuo je. Nakon njega je na tu dužnost došao pokojni Mario Novoselac - Tigrić. Mišljenja je da čovjek u dva mandata može nešto dati, a kasnije to postane rutina, što nije dobro pa se tako nakon isteka dvogodišnjeg mandata povukao i s rukovodećeg mjesta Streličarskog kluba "Kuna" Pakrac, čiji je osnivač.

Streličarski klub "Kuna" osnovan je 2009. godine. Naime, gospodin Nemet je prisustvovao jednom natjecanju invalida Domovinskog rata na kojem su prezentaciju održali članovi streličarskog saveza, što se njemu i nekolicini njegovih kolega svidjelo. Nedugo zatim oni su se formirali prvotno kao sekcija HVIDRA-e. Nakon nekoliko godina, kad su članovi shvatili da se ne mogu širiti, odnosno raditi s djecom, formiran je zasebni klub u kojem se puno radi i čiji članovi ostvaruju zapažene rezultate.

Tomislav Nemet, istaknuo je, trenira gotovo svakodnevno. Na natjecanjima sudjeluje u dvije kategorije – dugom luku i instinktivnom luku (čisti zakrivljeni luk), a interesantno je kako se već u trećoj godini bavljenja ovim nadasve zanimljivim sportom natjecao na prvom europskom tradicionalnom takmičenju u Austriji na kojem je osvojio drugo mjesto i na kojem se čak pucalo iz pokreta. Hrvatski streličarski savez se orijentirao više na FITA-u (Svjetsku streličarsku federaciju) koja nema takve discipline, dok su Mađari, Danci, Šveđani i Francuzi više orijentirani na tradicionalne lukove i na tradicionalno pucanje.

Tomislav je sudjelovao na tri europska prvenstva, kao i na svjetskom prvenstvu gdje je ostvario zavidne sportske rezultate, a gotovo svaki put na nekom natjecanju ostvari novi rekord. Valja podsjetiti i kako je Streličarski klub "Kuna" Pakrac 2015. godine bio domaćin Europskog prvenstva u 3D streličarstvu.

Osim Pakračana, u SK "Kuna" ima i Lipičana, a čak i Daruvarčana. U početku je bio veliki problem u tome što nisu imali nekoga tko bi ih naučio osnovama u streličarstvu, stoga su to učili preko interneta (YouTube), a zamolili su jednog iskusnog streličara iz Varaždina da im održi tzv. „Malu školu streličarstva“, odnosno dvodnevno predavanje; kako sastaviti luk, kako ga napinjati i slično, dok su ostalo učili sami, jer kako naš sugovornik napominje, na vlastitim greškama se najbolje uči.

Streličarski klub "Kuna" svake godine ima u reprezentaciji po dvoje ili čak troje predstavnika. Što se tiče zainteresiranosti među mladima, interesa za streličarstvo ima, ali problem je što oni u srednjoškolskoj dobi zanemare treninge te se posvete nekim drugim stvarima.

Kao sportaš III. kategorije, Tomislav Nemet od Hrvatskog olimpijskog odbora dobiva stipendiju. Naime, kategorizacija hrvatskih sportaša je zakonski utemeljena javna ovlast HOO-a u razvrstavanju sportaša od I. do VI. kategorije, ovisno koji je rezultat ili poredak ostvaren na sportskom natjecanju.

Među najdražim mu je medaljama, ona s državnog prvenstva u Ljubešćici kod Varaždina gdje je pucao na dva luka; u instinktivnom je bio pojedinačno drugi, ekipno prvi te postavio državni rekord, a u tradicionalnom luku (dugi luk s tradicionalnim strijelama i prirodnim perima) kao senior je bio prvi i pojedinačno i ekipno te također postavio još dva državna rekorda. Tako da je na samo jednom natjecanju ostvario tri državna rekorda i osvojio četiri medalje.

Atelje gospođe Nemet

Dok se gospodin Nemet bavi sportom, odnosno streličarstvom, njegova supruga Milka velika je ljubiteljica likovnog stvaralaštva pa smo tako obišli i njezin atelje u kojem se nalazi pregršt slika među kojima prevladavaju krajobrazi, napose morski pejzaž, motivi iz prirode te portreti. Naime, gospođa Milka je svojevremeno pohađala slikarski tečaj u Daruvaru, a prije nekoliko je godina u Pakracu organizirala i likovnu koloniju. S obzirom na to da se znatan broj naših sugrađana iz Lipika i Pakraca bavi amaterskim slikarstvom, želja joj je bila da ta kolonija postane tradicionalna, ali ipak je najveći broj sudionika - slikara amatera bio iz Daruvara. Tko zna, možda se već ovog proljeća održi jedna nova likovna kolonija na kojoj će naši lokalni ljubitelji slikarstva pokazati svoju iznimnu likovnu širinu, umjetničku posebnost i stečena znanja te se usput družiti sa svojim kolegama.

Bez obzira na dob, nikad nije kasno za ostvarenje snova, poruka je bračnog para Nemet.