Lipik banner
banner sezame okoliš
Medianno
OBNOVLJENE ZGRADE VIŠE ŠTEDE VIŠE VRIJEDE

Lipičanin Josip Zdjarski osvojio treće mjesto na kreativnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

14.01.2019. 15:46 | 1631 pregleda | Lifestyle

Kao jednu od aktivnosti Grupe 2 u sklopu Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi marketinšku kampanju s ciljem promocije projekta na nacionalnoj i lokalnoj razini.

U sklopu kampanje, provedena su istraživanja svjesnosti građana, analiza motivacije i učinaka energetske obnove te oglasna kampanja, te je objavljen i nagradni natječaj namijenjen krajnjim korisnicima sredstava – suvlasnicima stambenih zgrada koje su bile prijavljene na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od 17.10.2016. i potpisale ugovor o sufinanciranju projekta obnove iz EU sredstava. 

Piše:
Tomislav Ević

Cilj nagradnog natječaja je bio prikupiti iskustva građana koji sudjeluju u programu te njihovo viđenje energetske obnove, na drugačiji i kreativan način, a jedan od onih koji su svoj kreativan rad poslali na natječaj je i naš sugrađanin Josip Zdjarski. Njegov video uradak na temu obnove višestambene zgrade na adresi Vukovarska 8 u kojoj živi,  priskrbio mu je treće mjesto na raspisanom natječaju, i nagradu u vidu poklon bona od 2000kn za kupnju uređaja za kućanstvo A+++ energetskog razreda tj. hladnjaka, hladnjaka sa zamrzivačem, perilice rublja, perilice posuđa ili sušilice rublja.

Nakon domovinskog rata i oluja, višestambena zgrada u Vukovarskoj aveniji na broju 8 izgledala je ranjeno i isrpljeno. U narednim godinama djelomično se obnavljala s ograničenim sredstvima. Čekala je dan kada će joj netko pružiti ruku i dati joj pravi smisao, a to je topli i udoban dom za njene vlasnike, bez ožiljaka koji podsjećaju na razdoblje najveće patnje. U ožujku 2018. g. uz pomoć EU fondova njena misija je počela. Bili su to radovi na energetskoj obnovi. U listopadu kada su radovi dovršeni i skele uklonjene bljesnula je u punom sjaju. Građani u ovoj ljepotici sada mogu mirnije i udobnije spavati u svojim domovima.

OBNOVLJENE ZGRADE VIŠE ŠTEDE, VIŠE VRIJEDE. To je investicija za sadašnjost, ali i za budućnost.“ riječi su gosp. Zdjarskog kojima se prijavio na natječaj, a iz razgovora s ovim vitalnim Lipičaninom koji je cijeli svoj radni vijek proveo u staklani i bio među zadnjima koji su je „zaključali“ saznali smo da je pratio faze obnove zgrade kako bi svojoj djeci mogao poslati fotografije  njenog napretka.

Nakon završetka obnove i objave natječaja FZOEU odlučio je prijaviti se, pronašao je stare fotografije poslijeratnog stanja zgrade na kojoj su vidljiva oštećenja i ožiljci od rata, te potpuno samostalno na računalu složio nagrađeni video. Iznimno je zadovoljan trenutnim stanjem zgrade jer su uštede na energentima vrlo očite, kao i s izvođačima radova koji su prilikom energetske obnove imali vrlo dobru komunikaciju sa stanarima tj. suvlasnicima i uvažili mnoge njihove primjedbe. Svoju nagradu već je iskoristio za kupnju nove perilice rublja koja će kao i zgrada biti puno energetsku efikasnija od prijašnje.