Medianno
PLANINARSKO DRUŠTVO PETROV VRH DARUVAR

Daruvarski izletnici posjetili Lipik

12.11.2018. 13:23 | 969 pregleda | Lifestyle

Planinarsko društvo "Lipa" Lipik ugostilo je u subotu 10. studenog izletnike daruvarskog Planinarskog društva "Petrov vrh" koje je činila skupina školske i predškolske djece s roditeljima koji su na izlet u Lipik došli vlakom iz Daruvara.

Piše:
Tomislav Ević

Cilj ove nedavno formirane grupe u okviru izletničke sekcije PD Petrov vrh je poticanje zajedničkog odlaska djece i roditelja na planinarenje. Nekoliko takvih izleta organizirali su i prošle godine, a ovo je prvi izlet grupe koja tek treba dobiti službeno ime i koja je svoj formalni osnutak imala baš u vlaku za Lipik. Ovaj prvi organizirani odlazak na izlet pobudio je ogromno zanimanje kod građana Daruvara, kojih je čak 105 krenulo na subotnji izlet u Lipik, a najmlađa izletnica bila je djevojčica stara svega 7 mjeseci.

Mališane je oduševila vožnja vlakom, što je mnogima bilo prvo takvo iskustvo u životu, a za vrijeme njihovog boravka u Lipiku obišli su Državnu ergelu Lipik i uputili se na planinarsku hodnju od Skenderovaca do planinarskog skloništa „Točkica“ gdje su nakon dvosatne šetnje u ugodnoj atmosferi i društvu lipičkih domaćina predahnuli i prezalogajili. Daruvarski osnovnoškolci kojih je među izletnicima bilo najviše posebno su oduševljeni bili time što su sami mogli ispeći kobasice na otvorenoj vatri što je svakako dobrodošao odmak od njihove tehnologijom ispunjene svakodnevice.

PD "Psunj" - izlet na Brezovo polje

Netipično topao studeni ove godine iskoristili su i članovi Planinarskog društva „Psunj“ iz Pakraca koji su se 4. studenog uputili na izlet na Brezovo polje, koje je sa svojih 985 metara visine najviši vrh Psunja. Na izlet je išlo 35 planinara članova PD „Psunj“ što je gotovo trećina članstva, a povod izletu je „krštenje“ poslije razminiranja iznova markirane šumske staze koja se od planinarskog doma Omanovac preko Velike poljane proteže do Brezovog polja. Jedna grupa od 19 planinara na četverosatnu hodnju krenula je ispred planinarskog doma Omanovac, a ostatak planinara pridružio im se na Velikoj poljani do koje su došli automobilima, nakon čega su zajedno odradili drugu etapu hodnje u trajanju od dva sata.

Došavši na Brezovo polje odali su počast paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen-obilježju. Nakon što su odmorili i prezalogajili planinari su se uputili natrag, druga grupa istim putem prema Velikoj poljani, a prva alternativnim putem preko Petkovače i Hajdučke kose nazad na Omanovac.