banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
Korisnici Doma Hrvatskih veterana u Lipiku

Redovita jutarnja tjelovježba za odličan početak dana

28.08.2018. 14:15 | 1983 pregleda | Lifestyle

Prolazite li svakog radnog dana oko 7:00 sati ulicom Marije Terezije, neovisno kamo idete, zasigurno ćete susresti ljude koji organizirano hodaju u smjeru lipičkog parka s jednom zajedničkom nakanom – jutarnjom gimnastikom. Naime, nije to grupa slučajnih prolaznika, nego su to korisnici Doma hrvatskih veterana Lipik koji svakog jutra obavljaju tjelovježbu pod stručnim vodstvom tamošnjih kineziologa. 

Piše:
Matija Kulhavi

Dom hrvatskih veterana (DHV) u Lipiku je smještajno-rehabilitacijska ustanova koju je osnovalo Ministarstvo hrvatskih branitelja s namjerom poboljšanja i jačanja pružanja sveobuhvatne skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju, a kako smo doznali od glavnog kineziologa Marina Kermecija, ovakve se jutarnje tjelovježbe za korisnike provode od samog početka. „Prva grupa je započela 22. veljače 2017. godine“, ističe Kermeci, a vanjske se tjelovježbe provode kroz čitavu godinu, svakog radnog dana, počevši od 7:00 sati. U slučaju kišnog vremena vježbaju u prostorijama DHV-a.

Uglavnom se rade opće pripremne vježbe bez pomagala, što podrazumijeva vježbe razgibavanja, jačanja i istezanja, a ovisno o radnoj smjeni, provode ih kineziolozi Marin Kermeci i Mislav Stokić.

Osim grupnih vježbi, kineziolog Kermeci je istaknuo i individualne vježbe koje se rade s korisnicima, a koje su puno kvalitetnije s obzirom na to da se takav program vježbanja može prilagoditi individualnim karakteristikama pojedinca.

Korisnici DHV-a pohađaju i rekreativne vježbe u zatvorenom bazenu obližnjih Toplica Lipik, a idu i na planinarenje pakračko – lipičkim gorjem, do izvora Točak, ili pak Fokinom stazom do planinarskog doma na Omanovcu. Pod kineziološke programe se uvrštavaju i izleti pa tako, uz već navedeni Omanovac, korisnici odlaze i do jezera Raminac.