banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018.

Mađari, Talijani i Ukrajinci i ove godine na najvećoj manifestaciji nacionalnih manjina

26.08.2018. 16:22 | 1175 pregleda | Lifestyle

Na "Lipovljanskim susretima", središnjoj i najvećoj manifestaciji nacionalnih manjina Republike Hrvatske i ove su godine sudjelovali pripadnici domaćih manjinskih udruga - članovi Zajednice Talijana Lipik predvođeni predsjednicom Lionellom Brisinello, Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva s predsjednicom Irinom Matijević te predstavnici mađarskih društava; članovi Društva Mađara Pakrac, na čelu s predsjednikom Josipom Fa zajedno s članicama Zajednice Mađara Daruvar i njihovom predsjednicom Snježanom Sabo, ujedno predsjednicom daruvarskog Gradskog vijeća.

Piše:
Matija Kulhavi

Sad već tradicionalna manifestacija "Lipovljanski susreti" slovi kao najveća manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a ove se godine održava od 24. do 26. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Drugog dana ove manifestacije posjetitelji su imali mogućnost degustacije brojnih manjinskih gastro delicija, ali i uvida u običaje i kulturu nacionalnih manjina koje na ovim prostorima obitavaju.

Tako su pripadnici Zajednice Talijana Lipika pokazali kako se njeguju talijanski običaji i kultura izradom tradicionalnih talijanskih papuča, dok su se za prikaz ukrajinske tradicije pobrinuli članovi Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva iz Lipika. Svoj nadaleko poznati grah u ćupu i ovaj su put pripremali članovi Društva Mađara Pakrac, koji su ovom prilikom prvi put javno prezentirali izradu kurtoš kolača, tradicionalne mađarske poslastice, dok su članice Zajednice Mađara Daruvar kuhale perkelt u ćupu.