banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
SEOSKA SOBA ŠTIMAC MARINO SELO

Kako su živjeli naši stari?

27.07.2018. 11:03 | 1500 pregleda | Lifestyle

Dio odgovora na ovo pitanje pronašli smo u Marinom Selu. Ovo pitomo selo zapadno od Lipika, osim što se može pohvaliti najvećim staništem roda u našoj županiji ima još jedan kuriozitet vrijedan spomena. Radi se o seoskoj sobi, koja je reprezentativni primjer kako su one na ovim prostorima izgledale prije cijelog stoljeća, a uredio ju je uz pomoć svoje supruge najdugovječniji lipički gradski vijećnik, gospodin Mijo Štimac.

Piše:
Tomislav Ević

Sobu su opremili u rustikalnom stilu, očuvanim namještajem starim stotinu i više godina, kao i predmetima koji su se tada koristili u svakodnevnom životu poput satova, pegle, mlinca i fenjera, a ističe se još uvijek funkcionalan Iskrin radio uređaj kao i zanimljiva glinena kasica, koja svoj sadržaj čuva do samog kraja, jer da bi se do njega došlo bilo ju je potrebno razbiti.

Iako je napravljena i uređena za njihovu dušu, ovakav oblik smještaja ima turistički potencijal, nudeći u okviru nekog OPG-a svojim korisnicima tj. potencijalnim agro turistima, mogućnost odmaka od gradske vreve i tehnologije uz aktivni odmor, u okviru kojeg bi imali priliku zaprljati ruke i odmoriti živce u ruralnim područjima Lijepe naše, radeći nešto posve drugačije od njihove gradske svakodnevice.

 

SEOSKA SOBA ŠTIMAC MARINO SELO