banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
FLORIKULTURA

Četiri godišnja doba Cvjetnog kreveta u Lipiku

09.07.2018. 14:40 | 1317 pregleda | Lifestyle

Početkom ljeta u Toplicama Lipik okupila se grupa entuzijasta, bolesnika i djelatnika, oko cvjetnog kreveta koji je posađen u jesen 2017. kao dio jedinstvenog projekta Grada Lipika, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Osijek i Poljoprivrednog fakulteta Osijek. Cvjetni krevet je dobio novi dizajn, a cvijeće posađeno u vedroj atmosferi unatoč poluoblačnom danu između dvije kiše koja se je obilato spuštala na lipički perivoj u lipnju.

Piše:
prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar

Florikultura se, kako smo već izvještavali, koristi u hortikulturalnoj terapiji. Predstavlja stručni postupak u neurorehabilitaciji koji koristi iskonsku povezanost čovjeka s cvijećem i vrtlarenjem, kako bi se utjecalo na psihofizičke, psihološke funkcije bolesnika i socijalnu uključenost. Terapijska učinkovitost je dokumentirana na specijaliziranoj populaciji neuroloških bolesnika (što uključuje osobe nakon moždanog udara i traumatske ozljede mozga, oboljele od multiple skleroze i Parkinsonove bolesti), kod osoba s mentalnim teškoćama i kognitivnim poremećajima, starijih osoba. Provodi se u bolničkim ustanovama, toplicama, ima potencijal kroz rehabilitaciju u zajednici. Doprinosi socijalizaciji bolesnih i zanemarenih osoba kroz zajedničko vrtlarenje, a ukoliko je dostupna i lokalnom stanovništvu, ono postaje interaktivni domaćin klijentima specijalne bolnice, stvara dodatne pozitivne transfere i pobuđuje želju za ponovni dolazak u Lipik.

Upravo to želim naglasiti - Cvjetni krevet je površinom mali, ali pruža puno više potencijala i svima nam je dostupan, on nije rezerviran samo za nas iz bolnice. Partner na projektu je Grad Lipik, znači i svi njegovi stanovnici, svi šetači kroz naš perivoj, svi oni koji vole cvijeće i traže okrjepu na našem termomineralnom izvoru. Istraživanja ukazuju da terapijski učinak florikulture utječe na zdravlje i dojam kvalitete života.

Uvođenjem cvjetnih kreveta u Toplicama Lipik želimo našim klijentima pružiti nadstandard u neurorehabilitaciji i kliničkim praćenjem doprinijeti primijenjenim istraživanjima u tome području, da bismo o hortikulturalnoj terapiji govorili i u kontekstu medicine utemeljene na dokazima.

U zemljama razvijenog Zapada terapijska hortikultura, u koju spada i florikultura zaživjela je kao profesionalna djelatnost. Iako o tome prof. dr. sc. Nada Parađiković s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku izlaže od 2004. još nije službeno saživjela kao terapijski modalitet u Republici Hrvatskoj. Najvjerojatniji limitirajući čimbenik je financijske naravi jer se te aktivnosti ne pokrivaju iz proračuna hrvatskog zdravstva, što realno niti nije za očekivati. No, svaka specijalna bolnica koja se namjerava ozbiljno baviti neurorehabilitacijom, a mi to jesmo, treba implementirati u svoj rad ovakve humane terapijske oblike pristupajući čovjeku holistički, cjelovito, sa svih aspekata njegovog bića. Hortikulturalnu terapiju treba razvijati u okvirima radne ili okupacione terapije s težnjom prema stručnim specijalistima - hortikulturalnim terapeutima. Prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, neurolog KBO i voditeljica Katedre za neurologiju MF Osijek, začetnica je neurorehabilitacije na našim prostorima. Suradnju s upravom bolnice i grada, preko gospodina Darka Kelemena i gradonačelnika Lipika gospodina Vinka Kasane ocjenjuje vrlo uspješnom. Ovih dana u Osijeku su, kroz nastavak projekta, osigurana nova bespovratna novčana sredstva za instalaciju i drugog Cvjetnog kreveta, na kome se planira sadnja aromatičnog bilja.

Zahvaljujem se svim bolesnicima Toplica Lipik koji su se do sada uključili u rad na ovome projektu, volonterima, lokalnom pučanstvu, a djelatnike potičem da nastavimo razvijati zajedničke ideje i novitete u našem terapijskom programu. Nadam se da će svakim novim dolaskom naši klijenti naići na neki novi modalitet i da će paleta naše ponude u neurorehabilitaciji biti potpunija i učinkovitija.

Time će i naš grad, uz čudesnu moć Grofovog vrela, dobiti novu esenciju i mjesto za susret.

FOTOGALERIJA

 

Autor teksta:

Prim. dr.sc. Senka Rendulić Slivar, dr.med. spec FRM1,2

1SB za medicinsku rehabilitaciju Lipik, 2Katedra za neurologiju, Medicinski fakultet Osijek