Radio Daruvar
VIII IVANJSKI KRIJESOVI – 24.6.2018.

Tisuću posjetitelja na Ivanjskim krijesovima u Dobrovcu

25.06.2018. 10:38 | 1812 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, bogatim sportskim, kulturno-umjetničkim i zabavnim programom Dobrovčani i njihovi gosti iz okolnih naselja i gradova, od kojih su neki posegnuli čak iz Zagreba, u nedjelju 24. lipnja tradicionalno su obilježili Ivanjske krijesove, običaj paljenja vatre u prigodi rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovogodišnji, osmi po redu Ivanjski krijesovi započeli su biciklijadom, naziva 3. Biciklijada u Dobrovcu, kojom se vozilo 27 kilometara za 27 godina oslobođenja rutom Dobrovac -Kukunjevac - Batinjani - Toranj - Brekinska - Gaj - Kukunjevac - Batinjani - Dobrovac i na kojoj je sudjelovalo četrdesetak zaljubljenika u biciklizam iz Lipika, Pakraca i susjednih gradova.

Istovremeno s odvijanjem biciklijade, na nogometnom igralištu NK Dobrovac odvijalo se vatrogasno natjecanje mladeži s područja VZ Pakrac – Lipik na kojem je sudjelovalo oko 150 sudionika.

Večernji dio programa započeo je kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupili KUD “Šartovac” iz Šartovca, KUD “Moslavka” iz Gornje Gračenice, KUD “Tkanica” iz Okučana te male mažoretkinje Grada Lipika. Prisutnoj se publici obratio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je uputio čestitku organizatoru, Udruzi za očuvanje narodnih običaja LIDO, na još jednoj izvrsno organiziranoj manifestaciji, a potom je Marijan Poletto, predsjednik ove Udruge, za koju slobodno možemo reći kako je jedna od najaktivnijih i najbolje organiziranih udruga na našem području, podijelio zahvalnice i poklone izvođačima, sponzorima i prijateljima dobrovačke udruge.

I ove su godine svojim posjetiteljima vrijedne članice i članovi Udruge LIDO pripremili besplatan grah i pečene kobasice, a u sklopu manifestacije organizirana je i tombola na kojoj je glavna nagrada bila kosilica za travu.

Vrhunac večeri - paljenje Ivanjskog krijesa i koncert Cecilije

Vrhunac večeri bilo je paljenje četiri metra visokog krijesa kojeg su zapalili lipički gradonačelnik Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, a nakon toga je uslijedio koncert Cecilije, koju mnogi nazivaju kraljicom moderne tamburaške glazbe. Prema procjenama organizatora, koncertu je prisustvovalo oko tisuću ljudi, a zabava je trajala do ranih jutarnjih sati za što se pobrinuo JOKS band.

Fotogalerija: 3. Biciklijada u Dobrovcu (24.6.2018.)

Fotogalerija: Ivanjski krijesovi u Dobrovcu / Koncert Cecilije (24.6.2018.)