Radio Daruvar
Nakon punih deset godina ponovno u Muzeju Grada Pakraca

Otvorena izložba slika Siniše Njegovana Stareka – „Proljetna paleta“

12.05.2018. 09:47 | 3147 pregleda | Lifestyle

U Muzeju Grada Pakraca 11. svibnja je svečano otvorena izložba slika Siniše Njegovana Stareka pod nazivom „Proljetna paleta“, a osim domaće publike iz Lipika i Pakraca prisutni su bili i brojni posjetitelji iz Daruvara i Zagreba.

Piše:
Matija Kulhavi

Izložba je započela malenim glazbenim uvodom koji su na flauti izvele Ida Jirasek i Maja Berlančić, učenice Osnovne glazbene škole Pakrac koje je pripremila profesorica Martina Faktor, a zatim je, pozdravivši okupljene, Sinišu Njegovana Stareka publici predstavila ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik istaknuvši kako se radi o svestranoj osobi, nemirnog duha, koja se okušala na više umjetničkih polja – književnosti, pjesništvu, slikarstvu, ilustraciji i karikaturi.

Večeras prikazujemo poseban slikarski opus – apstraktni. Neke stvari ne možete uvijek razumjeti, možete ih samo pogledati i osjetiti i na taj način treba pristupiti i ovoj umjetnosti. Apstraktna umjetnost nije uvijek bila prihvaćena i uvijek je nailazila na svojevrstan otpor kod publike. Taj otpor i danas često možemo čuti, poput one rečenice „I ja bi to mogao nacrtati“. Za jednu dobru sliku treba puno umijeća, talenta i rada, a S. Nj. Starek zaista puno radi, vrlo je produktivan. Njegova posljednja izložba u Muzeju Grada Pakraca bila je prije punih deset godina. Tehnike su različite, a različite su i podloge na kojima je umjetnik radio – staklo, drvo, platno - što samo pokazuje o kakvom nemirnom duhu u stalnoj potrazi se radi“, rekla je Jelena Hihlik.

Nadovezavši se na govor ravnateljice Muzeja, Siniša Njegovan Starek je, citiravši slikara Kazimira Maljevića, koji je rodonačelnik pravca suprematizma, dodao da se od umjetnosti traži da bude razumljiva, a nitko se ne trudi vlastiti duh prilagoditi razumijevanju umjetničkog djela.

Što je apstrakcija - linija, kompozicija, boja, a tu boju umjetnik osjeća srcem i dušom, ali ne samo umjetnik nego i gledatelj. Jer svatko tko ima srce i dušu, taj će razumjeti apstrakciju“, rekao je umjetnik Starek.

Tijekom otvorenja za glazbeni intermezzo s izvedbama na gitari pobrinula se Lucija Starek, umjetnikova unuka, a samu je izložbu otvorila Ljerka Major, Starekova kolegica iz školskih dana koja je napomenula kako razigrane i vesele boje na zidovima pakračkog muzeja odražavaju razmišljanje u kojem stadiju života se nalazi umjetnik te je usput predložila kako bi se svojevremeno mogla napraviti retrospektivna izložba Starekovih umjetničkih djela.

Ciklus slika nadahnut velikim umjetničkim pokretima XX. stoljeća – apstraktni ekspresionizam, tašizam, suprematizam

Izložba umjetničkih radova Siniše Njegovana Stareka ciklus je apstraktnih slika, odmak od figurativnog slikarstva i svijeta realnosti te zaokret u potrazi za vlastitim izrazom i vlastitim ja. Starek u svojoj potrazi eksperimentira s tehnikama koje koristi, ali i s različitim podlogama na kojima stvara među kojima se svakako ističu slike nastale na drvenim pločama te na staklu. Slike u ovom ciklusu svedene su na slikarske osnove: na boju, mrlju i potez. Na nekim slikama potez je vrlo jak i izražajan te pomoću njega umjetnik gradi kompozicije posebne atmosfere. Dio drugih slika stvara nesputanim kapanjem i prskanjem različitih boja na različitoj podlozi te na taj način stvara vrlo efektivne slikarske svjetove. Ciklus je ovo slobodnog, nemirnog i neumornog duha koji se još nije umorio od traženja sebe i svog pravog slikarskog izraza - stoji u predgovoru kataloga izložbe.

Osim uživanja u umjetnosti, posjetitelji izložbe mogli su uživati i u vrhunskom Amber Ale pivu Grof našeg lokalnog poduzetnika Marka Barčana i njegove Pivovare Slavonica.

Fotogalerija: Otvorena izložba slika Siniše Njegovana Stareka – „Proljetna paleta“ (11.5.2018.)