Radio Daruvar
SVIBANJSKI GLAZBENI ZVUCI

Održali tradicionalni koncert povodom Dana Europe

09.05.2018. 22:06 | 745 pregleda | Lifestyle

Svake godine 9. svibnja obilježavamo Dan Europe. Naime, upravo tog dana, sad već daleke 1950. godine, Robert Schuman, ondašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Tim je povodom u pakračkoj Gradskoj vijećnici održan tradicionalni koncert pod nazivom „Glazbene razglednice Europe“ na kojem su se predstavili učenici glazbenih škola Slavonije i Baranje. Bio je ovo prvi od pet najavljenih koncerata koji će se ovaj mjesec održati u organizaciji Osnovne glazbene škole Pakrac, a u sklopu koncertnog ciklusa „Svibanjski glazbeni zvuci“.

Piše:
Matija Kulhavi

Koncert je simbolično započeo „Odom radosti“, Ludwiga van Beethovena, službenom himnom Europske unije koju je zajednički izveo veliki i mali zbor OGŠ Pakrac uz pratnju Tamburaškog orkestra Pakrac, a zatim je prisutnu publiku pozdravila ravnateljica glazbene škole Alfreda Petani Grafina.

Dvorana u kojoj se koncert održao bila je ukrašena zastavicama zemalja Europske Unije, a tijekom glazbenog programa, koji je trajao duže od sat vremena, predstavili su se učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Daruvara, Đakova, Osijeka, Požege, Slatine i naravno, Pakraca.

Zapaženi uspjesi učenika Osnovne glazbene škole Pakrac

Ovim putem valja istaknuti kako su Leon Kaurin, Sven Andričić i Josip Slijepčević, učenici OGŠ Pakrac, na 48. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli osvojili zapažene nagrade te će, zajedno sa Sebastijanom Sićem sudjelovati na 9. hrvatskom harmonikaškom susretu u Daruvaru koji će se održati 11. i 12. svibnja 2018. godine.

Fotogalerija: Koncert "Glazbene razglednice Europe" (9.5.2018.)