Medianno
NOĆ KNJIGE 2018.

Bogatim programom obilježena Noć knjige u knjižnicama Lipika i Pakraca

24.04.2018. 16:45 | 1562 pregleda | Lifestyle

Manifestacija "Noć knjige" pokrenuta je 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem.

Piše:
Matija Kulhavi

Kao i prethodnih godina, ovogodišnjoj manifestaciji „Noć knjige“, koja se održala 23. travnja, bogatim programom, prilagođenim za sve dobne skupine, pridružile su se Gradska knjižnica i čitaonica Lipik te Gradska knjižnica Pakrac.

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik „Noć knjige“ je započela nastupom mališana iz Dječjeg vrtića „Kockica“ koji su simpatičnom izvedbom igrokaza „Zaljubitis“ te čitanjem stihova pjesme „Mačka kod psihijatra“ dobili veliki aplauz razdragane publike.

Večer je nastavljena pjesničko interaktivnom radionicom pod nazivom „Za one male i one malo veće“ u kojoj je pjesnik i slikar Siniša Njegovan Starek djeci pojašnjavao značenje ilustracije kao umjetničke forme, a naučili smo i kako u dječjoj literaturi ilustracija može prevladavati nad tekstom ili ga potpuno zamijeniti. Također, djeca su mogla vidjeti ilustraciju egipatske kraljice Nefertiti prikazanu na papirusu, kao i stari prikaz knjige iz 16. stoljeća koja je pisana goticom na češkom jeziku. Tijekom radionice su se čitale i Starekove pjesme. Naime, djeci su podijeljeni papiri na kojima se s jedne strane nalazila ilustracija, a s druge strane stihovi pjesme. Tako je pjesmu „Flauta i kos“ pročitala Biljana Krajačić u pratnji Staše Kukić na flauti, dok je pjesmu „Nova slika – novi model“ pročitala Jasna Molnar Kukić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik.

Nakon ove, prije svega, poučne i zanimljive radionice, uslijedio je dio programa nazvan „Neobvezna knjižnica“ tijekom kojeg se mogla pogledati filmska projekcija ili se moglo pristupiti kreativnim radionicama izrade straničnika iliti bookmakera, a oni koji dosad nisu bili članovi knjižnice imali su jedinstvenu priliku besplatnog učlanjenja.

Druženjem uz knjige i glazbu, koju su na svojim gitarama upriličili Predrag KukićJosip Knežević Nesho, „Noć knjige“ u Lipiku potrajala je do dugo u noć.

 

Gradska knjižnica Pakrac

I u pakračkoj Gradskoj knjižnici je „Noć knjige“ obilježena bogatim i šarolikim  programom, a sve je započelo pričaonicom za djecu i one koji se tako osjećaju, koju je vodila pripovjedačica Margareta Peršić.

Program je nastavljen revijom kratkih danskih filmova za djecu, a nakon toga je održana dodjela nagrada NAJčitateljima i NAJvolonterima, kao i izvlačenje dobitnika nagradne tombole.

Središnji dio „Noći knjige“ u pakračkoj Gradskoj knjižnici bilo je predstavljanje nove knjige Pakračanina Danijela Špelića, u izdanju Nove knjige Rast. U predstavljanju su sudjelovale prof. Tanja Španjić i ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider, koje su s autorom razgovarale o romanu, filmu, serijama i svemu što ga inspirira i potiče na književni rad.

Ovogodišnja manifestacija kojom se daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu završila je Pub kvizom, za čiju je organizaciju zaslužna Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik, a u kojem se natjecalo pet ekipa. Kviz je bio koncipiran tako da su natjecateljske ekipe u četiri kruga, od kojih je svaki krug sadržavao po petnaest pitanja, odgovarale na pitanja iz povijesti, geografije, sporta, kulture i sl. U gustoj borbi pobijedila je ekipa „Ljepotica i zvijeri“, koja je s jednim bodom više bila ispred ekipe „Otporni na znanje“, dok je treće mjesto osvojila ekipa „Čitateljski klub“.

Sudionici kviza, ali i oni koji su se jučer našli u pakračkoj knjižnici, imali su mogućnost okusiti vrhunsko Amber Ale pivo Grof našeg lokalnog poduzetnika Marka Barčana i njegove Pivovare Slavonica.

Fotogalerija: Noć knjige u Lipiku i Pakracu (23.4.2018.)