Streetball 2019. vertikal.
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
UVIJEK TAMO GDJE TREBAJU BITI

HGSS - Obavještajna točka Pakrac: svatko može postati naš član

05.04.2018. 09:41 | 1735 pregleda | Lifestyle

Bilo da se radi o sprječavanju nesreća ili spašavanju i pružanju prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima, kao i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama kako bi očuvali ljudske živote, zdravlje i imovinu, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) uvijek su ondje gdje trebaju biti, odnosno gdje su najpotrebniji, što su u bezbroj slučajeva dokazali svojim plemenitim radom.

Piše:
Matija Kulhavi

HGSS je osnovana 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerasla u službu javnog karaktera koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini, piše na njihovim službenim web stranicama. Na području Republike Hrvatske gorski su spašavatelji organizirani u 25 stanica HGSS-a, a jedna od njih je smještena u Požegi, u čijem sklopu se nalazi i Obavještajna točka Pakrac.

Obavještajna točka Pakrac

Obavještajna točka Pakrac trenutno ima pet aktivnih članova, doznali smo od Vanje Čar, koja je prošle godine postala i njezina voditeljica, naslijedivši tako dugogodišnjeg voditelja Zvonimira Milera, koji je tu dužnost obnašao u periodu od 2006. godine, kad su Pakračani i Lipičani pristupili stanici u Požegi. Osim njih dvoje, članovi Obavještajne točke Pakrac su još i Blaž Skender, Dražen Ivanović Kale, Zoran Milaković te dvojica, za sada samo suradnika, Matija Jozipović i Slavko Habijanec.

I među članovima HGSS-a postoje razlike prema statusu, odnosno prema stupnju obuke. Svaki član mora proći tečajeve HGSS-a (3 tečaja spašavanja u različitim situacijama:  tečaj ljetnih tehnika spašavanja, tečaj zimskih tehnika spašavanja i tečaj speleo spašavanja te tečaj prve pomoći ), ali i položiti ispit za spašavatelja kako bi stekao status gorskog spašavatelja koji zatim ima mogućnost daljnje specijalističke obuke (npr. za helikoptersko spašavanje, za upravljanje potragama, za spašavanje iz potopljenih speleoloških objekata).

Trenutno samo Zvonimir Miler ima status gorskog spašavatelja, kao i završenu specijalističku obuku za voditelja potraga, dok su ostali članovi  Obavještajne točke Pakrac zasad pripravnici koji su prošli i obuku spašavanja brzim vodama i poplavama. Vanja Čar je krenula i s obukom kako bi stekla licencu vodiča potražnog psa, ali zbog zdravstvenog stanja psa ju je morala prekinuti.

Valja napomenuti kako s područja Pakraca i Lipika status gorskog spašavatelja imaju i Vedran Kardum, koji je također član OT Pakrac, ali živi i radi u Zagrebu te Ivica Antunović, koji je član stanice Delnice.

Uvijek tamo gdje trebaju biti

Naši HGSS-ovci sudjelovali su nedavno na području Novske gdje su se pridružili kolegama iz stanice Novska te pomogli lokalnom stanovništvu u borbi s poplavama, a sudjelovali su i u evakuaciji stanovnika tijekom poplava u Lipiku u svibnju 2014. godine, kao i u većini intervencija na području naše županije i šire okolice. Osim akcija spašavanja i intervencija, pripadnike HGSS-a često možemo uočiti i prilikom osiguravanja nekog planinarskog pohoda, poput Fokine staze koja je jedan od najmasovnijih zimskih planinarskih pohoda u ovoj regiji.

Svatko može postati član

Da bi netko bio primljen u članstvo HGSS, u razgovoru nam je istaknuo Zvonimir Miler, osnovni kriterij je da kandidat mora biti registrirani član nekog od planinarskih društava i klubova u Hrvatskom planinarskom savezu. Osim tog osnovnog kriterija, kandidat/kinja mora biti punoljetan, fizički i mentalno zdrav te se dragovoljno opredijeliti da će sve svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života.