banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Multipak 2019. (27.5. - 2.6.)
Lječilište i perivoj u Lipiku

Paviljon „Izvor“ u lipičkom perivoju

04.04.2018. 10:43 | 1229 pregleda | Lifestyle

U sjevernom dijelu lipičkog perivoja centralno mjesto zauzima Paviljon „Izvor“ ili Antunovo vrelo, vrtna jednokatna građevina koju prilikom šetnje mora uočiti svaki posjetitelj Lipika ili pak slučajni prolaznik. Paviljon se nalazi u neposrednoj blizini jedne od prvih bušotina termomineralne vode u ovom dijelu Europe - arteškog bunara čija je dubina 234,7 metara. Bunar je izbušen ručno davne 1870. godine, a temperatura vode je 64 °C.

Piše:
Matija Kulhavi

U nedavno predstavljenom 10. jubilarnom Zborniku Povijesnog društva Pakrac-Lipik, u sklopu članka Lječilište i perivoj u Lipiku, o paviljonu „Izvor“ je pisala Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica za nepokretna kulturna dobra u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi.

Tako autorica opisuje građevinu kao središnji sadržaj sjevernog dijela perivoja koji se sastoji od bogato oblikovane lijevano - željezne ograde u prizemlju, čelične skeletne konstrukcije kroz prizemlje i kat, plitkog šatorastog osmerokutnog krova sa svjetlarnikom, zavojitog željeznog stubišta koje vodi na kat i skulptorski oblikovanog stupa u središtu prizemlja. Do središnjeg stupa, odnosno zdenca, pristupa se kroz simetrično postavljena dvoja dvokrilna vrata ograde. U prizemlju je terazzo pod, a na katu pod od drvenih dasaka. Ograda je kata također dekorativna lijevano - željezna kao i ograda stubišta. U središtu je prizemlja zdenac pravokutnog tlocrtnog oblika sa skošenim uglovima izgrađen od betona i ožbukan. Na njemu su na sve četiri strane lavaboi sa slavinama iz kojih teče ljekovita mineralna voda. Zdenac je ukrašen dekorativnom oblogom od pocinčanoga lima s klasicističkim dekoracijama, kaneliranim pilastrima s jonskim kapitelima. Segmentne niše obrubljene su vijencem, a završetak je s frizom i arhitravom. U nišama su skulpture koje predstavljaju četiri godišnja doba.

Paviljon „Izvor“ više je puta obnavljan, a tijekom Domovinskog je rata pretrpio znatna oštećenja. Posljednji put je obnovljen 2005. godine, a većinu radova je izvela restauratorska radionica Ferrum iz Zagreba.

Osim što služi kao odmorište, "Izvor" u toplijim vremenskim razdobljima služi i kao glazbeni paviljon.

 

Izvor: 10. Zbornik Povijesnog društva Pakrac Lipik (Lječilište i perivoj u Lipiku, Danela Vujanić)