banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
Muzej Grada Pakraca

Održana radionica ukrašavanja pisanica vunom i zukvom

21.03.2018. 10:03 | 766 pregleda | Lifestyle

Uoči nadolazećih uskrsnih blagdana, Muzej grada Pakraca i ove je godine u svom prostoru organizirao radionicu ukrašavanja pisanica vunom i zukvom koja se održala u utorak, 20. ožujka.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako nam je rekla ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik, radionicom se želi vratiti iz zaborava ovakav način ukrašavanja pisanica, kojim su se koristili naši djedovi i bake.

Inače, Slavonija je uvijek bila poznata po raskoši u ukrašavanju pisanica pa se tako u Leksikonu Minerva iz 1936. navodi da se od svih krajeva najljepše šaraju jaja u Slavoniji.

Pakrac, odnosno Prekopakra, je uz Vukovar poznat kao jedino mjesto u Hrvatskoj gdje su se jaja ukrašavala zukvom.

Zukva je vodena biljka koja raste na močvarnim područjima, a njena bijela srčika se u sitnim vijugama i spiralama lijepila na koru jajeta zajedno sa vunenim nitima i komadićima tekstila. Ova tehnika polako pada u zaborav i broj ljudi kojima je poznata danas je jako malen.

Osim sa zukvom, dječica i odrasli koji su se jučer našli u pakračkom Muzeju, jaja su ukrašavala i voskom, a tehniku ukrašavanja pisanica ukrajinskom tradicijskom tehnikom pokazala im je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik.