Medianno
DJEČJA GLUMAČKA SKUPINA KPD „SLOGA“

Izborili nastup na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

09.03.2018. 11:47 | 766 pregleda | Lifestyle

Dječja glumačka skupina KPD „Sloga“  Pakrac jučer je , igrajući predstavu „Roza Roz“ pred učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole braće Radić, izborila pravo nastupa na ovogodišnjem 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koje će se održati u Pazinu od 11. do 13. svibnja.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovoga puta ne igramo dječju predstavu, ne igramo ni komediju. Predstava je ozbiljna, nekima možda i dosadna, teme su teške, ali su poruke snažne, a mi ćemo ih slati dalje. Rad u našoj glumačkoj skupini podrazumijeva samo dobru volju, radost i redovitost na probama. Utoliko smo mi stvarno amateri, rekla nam je Dubravka Špančić, redateljica predstave „Roza Roz“.

Za jučerašnji nastup smo primili nekoliko konstruktivnih kritika od strane Draška Zidarića, selektora imenovanog od strane Hrvatskog sabora kulture, koji je također bio u publici. Tih kritika smo uglavnom svjesni, ali imamo ih vremena popraviti, promijeniti i izvesti bolje. Nastup na festivalu ne razlikuje autorske predstave ili prerađene tekstove, niti dobne skupine. Prikazuje najkvalitetnija godišnja ostvarenja amaterskih kazališnih udruga svih kazališnih poetika koje njeguju amaterska kazališta: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnog izričaja. Naša je predstava u cijelosti autorska, a skupina djeca/mladi; najmlađi član ove glumačke skupine ima 12, a najstariji 16 godina. U ovom trenutku i s ovoliko neiskustva, ne pretendiramo niti na jednu nagradu. Samo smo ponosni na sebe, jer smo stekli mogućnost sudjelovanja, a to smo zaslužili učenjem, vježbanjem i radošću, dodala je Dubravka Špančić.

Festival hrvatskih kazališnih amatera - FHKA je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvitak kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija.